Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Fra utstillingen Jorn/Kirkeby ved ARoS Kunstmuseum i Århus. Foto: Kåre Viemose

Fra ARoS til British Museum: Verk fra Tangen-samlingen på utlån til store museer i Europa

Tangen-samlingen 20.12.2021

Mange av verkene i Tangen-samlingen har den siste tiden vært utstilt på velrenommerte museer i Europa – som Munchmuseet, British Museum og ARoS.

Tangen-samlingen får sitt nye hjem i Kunstsilo i 2024. I mellomtiden får AKO Kunststiftelse, som forvalter samlingen, mange henvendelser fra museer som ønsker å låne ulike verk. De siste månedene har en rekke av dem blitt vist frem på store utstillinger i Norge, Sverige, Danmark, Finland, England og Tyskland.

– En av de viktige tingene med å låne ut er at også andre skal få se hvor mye fint vi har i samlingen. Kunst er til for å bli sett. Og det er veldig bra at den blir kjent gjennom å bli vist på museer utenfor Norge. Det bygger relasjoner mellom museene, og det er naturligvis veldig positivt at samlingen når utover landegrensene, sier Beate Mjaaland, som er kunst- og prosjektleder for AKO Kunststiftelse.

Begeistring i Finland

Ved Hämeenlinna Art Museum i Tavastehus i Finland sto utstillingen «The New Beauty» mellom mai og oktober. Den inneholdt utelukkende verk fra Tangen-samlingen.

– Tangen-samlingen beviser hvor viktig det er med samlere som har en dyp forståelse av kunst, og at verkene kan presenteres for publikum. Det fullbyrder kunstnernes arbeid, sier museumsdirektør ved Hämenlinna, Jenny Valli.

– Jeg liker spesielt godt samspillet mellom verk fra modernismen og samtidskunstnere som Elina Brotherus i samlingen, sier hun.

– Hvordan har utstillingen hos dere blitt tatt imot?

Fra utstillingen The New Beauty ved Hämenlinna Art Museum i Tavastehus i Finland. Foto: Jussi Tiainen

– Folk har vært begeistret, og tilbakemeldingene har vært veldig positive. Samtidig med «The New Beauty» har vi hatt en utstilling med malerier av den verdensberømte designeren Maija Isola i den andre utstillingsbygningen vår, og våre gjester har satt stor pris på denne kombinasjonen, sier Valli.

Høy kvalitet

Fra utstillingen Jorn/Kirkeby ved ARoS Kunstmuseum i Århus. Foto: Kåre Viemose

ARoS Kunstmuseum i Århus hadde tidligere i år utstillingen Jorn/Kirkeby, som tok utgangspunkt i Asger Jorns og Per Kirkebys maleriske produksjon. Tangen-samlingen lånte ut hele 16 verk til denne stormønstringen, som fikk meget gode anmeldelser i dansk presse.

På tross av Covid 19-restriksjoner var det 2123 besøkende på utstillingens åpningsdag 20. november 2020. En stor suksess, ifølge museet.

– Tangen-samlingens utlån har hatt stor betydning for at vi på ARoS har kunnet innfri våre ambisiøse mål med utstillingen. Utlånene har vært av høy kvalitet, og hatt stor spredning både når det gjelder tidsperiode og motiver. I Tangen-samlingen er det interessante bilder fra hele kunstnernes virker, forteller Jeanett Stampe, museumsinspektør ved ARoS.

Trygghet og dissonans

På Sørlandets Kunstmuseum har det vært en rekke utstillinger med Tangen-verk de siste par årene, blant annet «Before the Horizon», «11 nordiske», «Belonging» og – ikke minst – «Modernismens pionerer», som fikk mye omtale og gode tilbakemeldinger.

Fra utstillingen «Modernismens pionerer» på Sørlandets Kunstmuseum. Foto: Alf Georg Dannevig

I tillegg nevner vi utstillingen «Home» fra tidligere i år, som besto av verk av blant andre Ola Billgren, Elina Brotherus, Rolf Nesch, Johs. Rian og Mette Tronvoll, og var en reise gjennom nordiske hjem sett fra kunstnernes øyne. Denne utstillingen ble av Fædrelandsvennens anmelder omtalt som en utstilling som «kombinerer trygghet og kos, med dissonans og uro» og som «kan leve i betrakteren lenge».

– Tangen-samlingen er utrolig rik, sier kurator ved Sørlandets Kunstmuseum, Hanne Cecilie Gulstad.

– Den er en bred presentasjon av kunstnere fra hele Norden og det gjør at man kan trekke paralleller og linjer mellom de ulike landene. I utstillingen «The New Beauty» har kuratoren sett på hvordan de finske kunstnerne fra 30-tallet og utover hentet sin inspirasjon fra andre nordiske kunstnere, og hvordan uttrykket formet seg videre både i Finland, Norge, Sverige og Danmark. Det er helt spesielt at man kan bruke en samling til å se denne type paralleller på tvers av landene, forklarer Gulstad og slår fast at Tangen-verkene gir museet tyngde langt utenfor Sørlandet.

– En så stor nordisk samling er helt unikt for et regionalt museum, sier hun.

Mellom 28. oktober 2021 og 6. februar 2022 kan du oppleve flere Tangen-verk på Sørlandets Kunstmuseum, i utstillingen Flukten fra fornuften, som utforsker de spirituelle kreftene i den nordiske modernismen.

Viktig samling

I tillegg til det overnevnte, har Tangen-samlingen har også vært representert følgende steder den siste tiden:

Weserburg Museum für Moderne Kunst, Bremen, Tyskland har lånt verk av den finske fotografen Elina Brotherus, som er en fremtredende kunstner i Tangen-samlingen og har laget serien «Seabound» fra Sørlandet på oppdrag fra AKO.

Munchmuseet, Oslo har lånt verk til sin åpningsutstilling.

Taidehalli, Helsinki, Finland har også lånt verk av Elina Brotherus.

Ribe Museum og Fuglesang Museum, Danmark + Trondheim Kunstmuseum har lånt verk av Schulz, Storstein og Aas til en vandreutstilling om Georg Jacobsen og hans elever som ble kalt Jacobinerne.

Göteborg Museum har lånt diverse bilder av Peter Weiss til en utstilling om ham.

Louisiana Kunstmuseum, København, Danmark har lånt et verk av Jens Adolf Jerichau.

The British Museum, London, England har lånt Edmund de Waals Psalm II til utstillingen «Library of Exile».

Tangen-samlingen består totalt av over 4000 verk. Majoriteten befinner seg på kunstlagre i de ulike nordiske landene i påvente av at Kunstsilo ferdigstilles.

AKO Kunststiftelse har også fått mange henvendelser som ennå ikke er blitt fulgt opp på grunn av Covid 19-restriskjoner.

– Det er et kvalitetsstempel at det er så mange som ønsker å låne verk fra oss. Mange av verkene vi låner ut er også nøkkelverk i utstillingene. Det viser at dette er en viktig samling, sier Beate Mjaaland.  

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×