Utstilling

Nordiske lidenskaper

Kjøp inngangsbillett
Franciska Clausen, Contrastes des formes, 1927. Tangen-samlingen. ©Franciska Clausen/BONO
Franciska Clausen, Contrastes des formes, 1927. Tangen-samlingen. ©Franciska Clausen/BONO
11. mai 2024
2. etasje / 4. etasje
Billettinformasjon

Inngangsbilletten gir deg tilgang til hele Kunstsilo og alle våre utstillinger, og er gyldig hele åpningstiden for valgt dato. Sjekk åpningstider.

Vi ønsker velkommen til den aller første utstillingen i vår unike og totalrenoverte silo. Kunstsilo disponerer Tangen-samlingen som består av over 5.500 verk samlet over 25 år av Nicolai Tangen.

Nordiske lidenskaper presenterer rikdommen i Tangen-samlingen. Utstillingen viser variasjon og bredde gjennom representative verk som vitner om den moderne kunstens gjennomslag i de fem nordiske landene.

I Nordiske lidenskaper vises den hittil største presentasjonen av Tangen-samlingen under samme tak. Over 600 verk fra samlingen vises frem gjennom utstillingsperioden, og utstillingen, som er kuratert av Åsmund Thorkildsen, tar oss med på en mangfoldig reise gjennom den nordiske kunsten på 1900-tallet.

Hvordan påvirkes kunsten av samfunnet og livene vi lever?

Nordisk modernisme viser til den kunstneriske bevegelsen som blomstret i Norden gjennom det 20. århundre.

I en tid preget av store endringer innen kunst, kultur og samfunn ble nordiske kunstnere påvirket av strømninger fra hele verden. Kunstnerne utforsket ofte spenningsfeltet mellom det moderne storbylivet, og det tradisjonelle og stabile livet hjemme i Norden.

Lengselen ut og veien tilbake

For den moderne kunstneren på 1900-tallet var lidenskap en stor drivkraft. De levde i en verden i stor endring. Utforskertrang og behovet for utvikling førte nordiske kunstnere ut i verden under modernismen. Opplevelser og erfaringer kom til uttrykk gjennom kunsten. I pulserende storbyer som Berlin, München, Paris, London og New York kom de i kontakt med den moderne kunstens form og innhold. Samtidig med lengselen ut oppstår også undring over egen eksistens og tilhørighet, der kunstnerne søker tilbake til det tradisjonelle og stabile dagliglivet hjemme i Norden.

Interessen for ny teknologi og politikk sammen med store spørsmål om menneskets og kunstens tilhørighet i den nye verden, var sentrale tema for modernismens kunstnere - og oppleves kanskje like relevant i dag?

“Det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor, men jeg liker det universelle abstrakte språket. Det forteller deg ikke hva du ser på, eller er ment å forstå, men utfordrer deg i stedet til å tenke og føle. ”

- Nicolai Tangen

“Den norske samlingen er selvsagt toneangivende når det gjelder antall kunstverk, men både den svenske, finske og danske samlingen har en representasjon som mangler sidestykke i museumssamlinger i Norden. Kristiansand er heldige som får vise frem verdens fremste samling av nordisk kunst i Kunstsilo.”

- Bo Nilsson, kurator og kunstnerisk sjef Artipelag, Stockholm.

Kunstsilo åpnet 11. mai 2024, og Nordiske lidenskaper er Kunstsilos åpningsutstilling.

Utstillingen er kuratert av Åsmund Thorkildsen, en anerkjent norsk museumsleder, kurator og forfatter med bakgrunn fra Kunstnernes Hus, og tidligere direktør for hhv. Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst og Drammens Museum for Kunst og Kultur.

Hvor lenge står utstillingen?

Utstillingen står i utgangspunktet i tre etasjer og hver etasje monteres ned til ulike tidspunkt. Siste dato for å oppleve utstillingen i sin helhet var søndag 25.august. TIVOLI i S-Lab står til og med 3. november. Resten av 2. etasje står i hovedsak ut året. Siste sjanse for å se hele 2. etasje er 2. januar 2025. Da tar halvparten av etasjen ned, for å gjøre plass til Mette Tronvolls utstilling Analog. Resten av Nordiske lidenskaper i 2. etasje står i hovedsak ut januar (eksakt dato kommer).

4. etasje: Halvparten står til 3. november 2024, for å gjøre plass til Sparebanken Sør Kunstnerpris, og resten av etasjen blir stående til 20. april 2025.

Flere utstillinger