Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
Les mer i Facebookarrangementet.
NFT’er (NFT = Non-Fungible Tokens), også kjent som kryptokunst, har tatt den digitale verden med storm.
Hvordan skal offentlige museer forholde seg til denne typen digital kunst?
Sammen med et kunnskapsrikt fagpanel bestående av jurist Siri-Helen Egeland (UiA), kunstner Bjarne Melgaard, direktør for Christies, Cornelia Svedman og påtroppende Munch-direktør, Tone Hansen utforsker vi begrepet NFT, hvordan det profesjonelle kunstmarkedet ser på fenomenet og hvilke muligheter det ligger i denne eierskapsformen for kunstnerne selv.
Moderator er teknologiekspert Erik Normann Hansen.
Arrangementet er i samarbeid med Cultiva.
Sted: Sparebanken Sør, Vesterveien 1 A/B. Finn i Google Maps
Tidspunkt: Mandag 15. august kl. 10:30.
Det blir servert fingermat fra Boen Gård og forfriskninger. Ca. 100 sitteplasser – førstemann til mølla.
Arrangementet streames også på Kunstsilos Facebookside.
I samarbeid med Museumsforbundet.
Sted: DS Hestmanden.
Les mer i Facebookarrangementet.
I sommer ble det brudulje da fotballaget IK Start og Kunstsilo lanserte sitt rykende ferske samarbeid. To sterke merkevarer på det sindige Sørlandet ønsket å forene krefter og utvide perspektivet til sine respektive besøkende. Samarbeidsavtalen og lanseringen, med felles fremføring av Start-hymnen i pausen under en hjemmekamp, er blitt beskrevet av utenforstående aktører som alt fra absurd teater til rørende vakkert – og fra veldig pinlig til et klokt strategisk grep. Flere i kunstnermiljøet tente på alle pluggene og langet ut i media: Hvor ble det av satsingen på kunst og kunstnerisk innhold i Kunstsiloen? Hvorfor hadde de ikke sett eller hørt noe om dette på lange tider? Kunstnerne fryktet at Kunstsiloen blir en ren underholdningsarena med kunsten som statist – i beste fall.
Debatten tangerer mange viktige spørsmål: Hvor går grensen mellom kommersielt sirkus og faglig formidling? Går det an å kommersialisere kunstmuseene uten at det går på bekostning av hovedoppdraget til museet: å samle, bevare og vise kunst? Hvordan kan museene nå ut til flere og nye brukergrupper? Kan man samarbeide med alle typer aktører for å nå publikum uten å miste integriteten? Har Kunstsilo gått for langt?
Vi tar debatten med direktør for Kunstsilo Reidar Fuglestad, kunstner og kurator Jan Freuchen, kulturredaktør i FVN Karen Kristine Blågestad og leder av ICETHICS i ICOM Kathrin Pabst. Subjekt-redaktør Danby Choi leder debatten. Arrangementet strømmes på Museumsforbundets You-Tube-kanal:
https://youtu.be/X498O5VCLeE
Les mer i Facebookarrangementet
Under pandemien ble det en forverring i psykisk helse hos befolkningen, men mest av alt skjøt statistikken rundt spiseforstyrrelser i været. Én av årsakene ser ut til å være at man har blitt så eksponert for retusjering og filter gjennom digitale flater, og ikke møtt virkelige mennesker hvor en ser hvor mangfoldige og imperfekte vi alle er.
Hos Villa Sult, etablert av psykiater Finn Skårderud, har man fra begynnelsen hatt fokus på at forskning viser positive sammenhenger mellom kultur og helse.
Hvordan kan kunst og kultur bidra positivt til å endre syn på estetikk samt forebygge og hele psykisk uhelse?
Hva er det som skaper spiseforstyrrelser, hvor mange av oss er misfornøyde med eget utseende, hvordan kan et kunstmuseum som arena bidra til forebygging av psykisk uhelse? Vi tar debatten for og med unge.
Deltagere:
Sted: Torvscenen, Arendal sentrum. Finn i Google Maps
Gjennom hele uken vil Kunstsilo holde til på Kulturkammeret, som er Arendals kulturhus for barn og unge. Utenfor ved inngangsområdet vil det stå en mini-Kunstsilo hvor ungdom inviteres til å komme inn og skrive sine silotanker. Vi har også et såkalt «sinnarom», hvor man kan gå løs på med en vegg med ballonger og maling.
Inne på Kulturkammeret har vi en stand hvor vi tilbyr kunstopplevelser i Virtual Reality. Ved å bruke VR-briller, kan man enten besøke utstillingene som i dag står på Sørlandets Kunstmuseum, eller man kan hoppe bakover i historien og oppleve tidligere utstillinger. Har du en kreativ spire i magen er det også mulighet for å utfolde seg i Tilt Brush, et tegne/skapespill i VR.