Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Amaldus Nielsen (1838-1932) er en av Mandals store kunstnere. Foto: Ukjent

Intensjonsavtale om Amaldus Nielsens samling: – Hans kunst hører til i regionen

Nye perspektiver 28.02.2023

Kunstsilo, Munchmuseet og Vest-Agder-museet samarbeider om en av Mandals store kunstnere.

– Vi gjør dette først og fremst fordi vi vil løfte Amaldus Nielsens kunst mer frem i lyset. Den hører til i regionen, sier Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad.

Det er inngått en intensjonsavtale mellom Kunstsilo, Munchmuseet og Vest-Agder-museet om å samle, forske på og formidle Amaldus Nielsen kunstnerskap.

Det er Oslo kommune som i dag eier den største samlingen etter Amaldus Nielsen. Den forvaltes av Munchmuseet. Mandal museum,  som er en del av Vest-Agder-museet, forvalter landets nest største Nielsen-samling og stiller til enhver tid ut over 60 verk av ham i Andorsengården.

– Konklusjonen hos Munch er at de ikke kommer til å bruke sin samling aktivt i museet. Derfor tok vi et initiativ til å finne ut om det er mulig å få den til Sørlandet på et vis, og da vil Mandal være det naturlige stedet. Vi hadde først en dialog med kultursjefen i Mandal, og så trakk han inn Vest-Agder-museet og deres samling. Disse to samlingene gir i sum betydelig substans i Nielsens kunstnerskap, sier Fuglestad.

Mandal museum stiller ut over 60 verk av Amaldus Nielsen i Andorsengården. Foto: Mandal museum

Kunstsilo har også viktige verk av Nielsen i sin samling, og Fuglestad synes det er spennende å samarbeide med byen som har fostret både Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Gustav Vigeland, Emanuel Vigeland og nevnte Amaldus Nielsen. Sammen har de gitt Mandal tilnavnet «Den lille byen med de store kunstnerne».

– Dette prosjektet borger for at man kan løfte synligheten av alle disse kunstnerne. Og det er interessant for Kunstsilo, som også har et regionalt oppdrag. Vi har fasiliteter, og vi har bygget opp et magasin som gjør at vi kan påta oss en forsvarlig forvaltning av en sånn samling i framtida, hvis Oslo kommune samtykker til det, sier Fuglestad.

Amaldus Nilsen, Morgen i Ny-Hellesund, 1881. Christiansands Billedgalleris samling.

Kunstsilo er også interessert i å samarbeide med Mandal museum og Munchmuseet for å vurdere om det kan etableres et forskningsprosjekt på Nielsen og hans kunst.  

– Et sånt prosjekt kan kanskje peke på interessante problemstillinger som kan resultere i fremtidige utstillinger, et nytt fokus på Amaldus Nielsen og et grunnlag for hvordan samlingene skal forvaltes i fremtiden, sier Kunstsilo-direktøren.

Mandal museum forteller at de i framtida ønsker å satse i enda større grad på Nielsen og hans kunst, gjennom temporære utstillinger med ulik tematikk.

– Prosjektet er i startgropa, men vi ser fram til å konkretisere dette videre, og har et klart mål om at Amaldus Nielsens kunst nå skal få en enda større plass i fødebyen Mandal, og på Mandal museum, heter det på museets nettsider.

Vil du bli bedre kjent med Amaldus Nielsens kunstnerskap? Se bilder og få et godt innblikk i hans liv og arbeider i denne dybdefortellingen.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×