Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
The Lumen Prize for Art and Technology deles hvert år ut i London til kunstnere som utmerker seg innen kunst og teknologi. I 2020 var Kunstsilo med å etablere enn en egen Lumenpris for nordiske kunstnere, og i år gikk denne prisen altså til Sophia Ioannou Gjerding fra Danmark.
I hovedjuryen sitter anerkjente kuratorer og kunsthistorikere innen kunst og teknologi fra blant annet V&A, Tate og Whitney museum.
Gjerding mottar en pengepremie på rundt 10.000 kroner.
Se utdrag fra installasjonen her
– Det er ikke pengebeløpet som er viktig med Lumenprisen. Det er først og fremst oppmerksomheten den gir. Folk søker fra hele verden, og prisen har blitt anerkjent innen kunst- og teknologifeltet, sier Kunstsilos digitale rådgiver Torill Haugen, som selv satt i førstejuryen og var til stede under utdelingen i London.
– Mange av kunstnerne som jobber innenfor kunst og teknologi har ikke noe galleri som representerer dem, og det en skepsis hos mange museer til å ta inn denne type verk fordi det krever en del teknisk spisskompetanse. Interessen for kunst og teknologifeltet er riktignok i ferd med å endre seg, også blant publikum. Kanskje på grunn av at digital kunst har fått mye oppmerksomhet gjennom NFT-eksplosjonen den siste tiden, sier Haugen.
Gjerdings vinnerverk «Homage to Airway» tar utgangspunkt i et fotografi fra 1920-tallet som viser hunden Airway, som delvis var kjæledyr og delvis laboratoriedyr for to anestesileger. Testene deres på Airway førte til utviklingen av et instrument som åpner pasienters luftveier. Oppfinnelsen ble kjent som Guedel’s Airway, oppkalt etter både legen og hunden som var involvert.
Gjerding er interessert i hvordan fiksjon og fakta filtreres sammen i utstillingene av historiske fortellinger og museumssamlinger, og bruker en kritisk tilnærming for å avsløre kodene, skjevhetene og blindsonene som er innlemmet i samtidskulturen. Verkene har ofte et forhold til populærkulturen, for eksempel de fiktive fortellingene vi møter på kino, på strømmetjenestene eller på spillkonsollene.
Både digital kunst og digital kunstformidling er en satsing for Kunstsilo, og Haugen sier at Lumenprisen er med på åpne nye dører for museet.
– Det gir oss et fint innblikk i hva som rører seg på dette feltet, i tillegg til et nettverk som er veldig spennende. Sammen med Lumen Prize kuraterte vi en utstilling med Refik Anadol i 2020 etter at han hadde vunnet Lumen Gold Prize. Vårt publikum snakker fremdeles om den utstillingen, og i dag er Anadol nærmest en superstjerne innen digital kunst, forteller Haugen.
Lumenprisen ble grunnlagt av Carla Rapoport 2012. Målsettingen er å øke forståelse for kunst- og teknologifeltet, og skape flere muligheter for kunstnere som utforsker teknologi.