Utstilling Sørlandssamlingen

Draumkvedet

22. mai 2025
- 5. april 2026
Kjøp inngangsbillett

En publikumsfavoritt hentes frem fra Kunstsilos samlinger. Draumkvedet er det siste av Torvald Moseids hovedverk, ferdigstilt 7 år før hans død.

Torvald Moseids 54 meter lange broderi Draumkvedet er direkte inspirert av det legendariske Bayeux-teppet, og er en brodert fortelling som tar utgangspunkt i visjonsdiktet ved samme navn. Her fortelles det om Olav Åsteson som faller i søvn på julaften og sover helt til trettende dag jul. I drømme tas han med på en reise over til dødsriket og får se både Helvete og Paradis. ​

Det tok Moseid ti år å brodere teppet, som er laget i middelaldersk leggsøm. Det var ferdig i 1993.

Verket vil vises i Kunstsilos 4. etasje, i dialog med andre verk - blant annet Marianne Heskes Gjerdeløa, som også kjennetegnes som et ikonisk norsk kunstverk.

Om diktet Draumkvedet

"Draumkvedet", som Moseids arbeid baserer seg på, er kanskje Norges mest kjente folkevise og er et visjonsdikt. Dette diktet, overlevert gjennom muntlig tradisjon i diverse varianter, har ingen kjent eksakt datering. Dets katolske innhold tyder imidlertid på at det stammer fra før reformasjonen, mest sannsynlig fra senmiddelalderen, mellom 1400- og 1500-tallet. Den første dokumenterte nedtegnelsen av "Draumkvedet" ble foretatt tidlig på 1840-tallet.

Om Torvald Moseid

Torvald Moseid var en norsk bildekunstner fra Setesdal.. Han er mest kjent for sine broderte friser. Fra 1940 til 1945 tok han sin utdanning ved ved Statens håndverks- og kunstindustriskole . Han arbeidet med glass, steingods, tekstil og tre, og utførte mange store dekorasjonsoppgaver, særlig i kirker.I 1995 ble han tildelt Kongens Fortjenestemedalje i gull.

De broderte tekstilfrisene De fire årstider (1965–1977, 62 meter), Orfeus og Eurydike (1977–1985, 51 m) samt Draumkvedet (1980–1993, 54 m), regnes som Moseids hovedverk. Telenor donerte de to sistnevnte arbeidene til Sørlandets Kunstmuseum, nå Kunstsilo, i 2016.