Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
Kunstnerne som er nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris er Johanne Hestvold, Tim Høibjerg, Pearla Pigao og Marthe Elise Stramrud. De fire kunstnerne kan du oppleve i Sal 1.
Kunstnerprisen er et samarbeid mellom Sparebanken Sør og Sørlandets Kunstmuseum, og deles i år ut for åttende gang. Fire unge talenter fra regionen er nominert, og konkurrerer om prisen 150 000 kroner. Størrelsen på prisen plasserer den som en viktig pris, også i nasjonal sammenheng, og gir vinneren en unik mulighet til å videreutvikle sitt kunstnerskap.
De fire nominerte kunstnerne stiller ut verk i en egen utstilling som utgjør beslutningsgrunnlaget for juryen som skal kåre årets vinner. Juryen settes sammen av representanter fra museet, Sparebanken Sør, samt eksterne medlemmer fra kunstfeltet utenfor regionen. I utstillingen får publikum mulighet til å oppleve noe av det som rører seg på den unge kunstscenen. De vil også få mulighet til å stemme på sin egen favoritt. Den av kunstnerne som får flest stemmer vinner en egen publikumspris på 25 000 kroner, også denne finansiert av Sparebanken Sør.
Se oversikt over omvisninger og arrangementer tilknyttet utstillingen.
FILMPORTRETTER
Pearla Pigao
Marthe Elise Stramrud
Tim Højbjerg
Johanne Hestvold
Johanne Hestvold har markert seg i en ny generasjon abstrakte kunstnere som plukker opp arven etter modernismen. Med sine arbeider utforsker og utfordrer hun lesingen av former og masseproduserte objekter som omgir oss i hverdagen. Gjennom konseptuelle tilnærminger og materielle prosesser tar objektene form i poetiske og abstrakte skulpturer. På den måten retter hun blikket mot de menneskeskapte objektene vi fyller verden med og menneskets forhold til sine omgivelser.
Hestvold er født i 1988 på Sandøya utenfor Tvedestrand. Hun har en BA fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen og Kuvataideakatemia i Helsinki. I 2015 mottok hun Anders Jahres kulturpris for yngre kunstnere.
Pearla Pigao har de senere årene arbeidet med tekstile lydinstallasjoner, i samarbeid med elektronikkutvikler Henrik Waarum. Hun har vært opptatt av å finne sammenhenger mellom lyd og tekstil, og ved hjelp av binær koding er det tonene som blir bestemmende for tekstilenes resulterende mønster. Hun arbeider ofte med en kombinasjon av bomull og ståltråd i arbeidene som håndveves på en TC1 digital jaquardvev. Metalltrådene er strømførende og kobles til en lydkrets som påvirkes av tilskuerens nærhet til arbeidet. Jo flere mennesker som beveger seg nær flaten, jo høyere tone vil man skape sammen. Slik blir betrakteren samtidig lytter og komponist.
Pigao er født i 1984 i Lillesand. Hun har en MA fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hennes interaktive installasjoner har resultert i en rekke stipend og priser, inkludert Norske Kunsthåndverkeres studentpris og Kunst- og Håndverksprisen fra Fondet for Kunst- og Designstudenter.
Tim Høibjerg arbeider med installasjoner som tar i bruk video, tekstile materialer og skulpturer. Fotografi og video benyttes som et viktig utgangspunkt for videre manipulasjon og etterarbeid til ferdige verk. Objektene han arbeider med tar utgangspunkt i reelle objekter eller kropper som han bearbeider gjennom digitale programmer. Høibjerg er spesielt opptatt av materialitet, og arbeidene hans spiller på motsetninger som mellom det virkelige og det fiktive.
Høibjerg er født i 1986 i Kristiansand. Han har bakgrunn fra Oslo Fotokunstskole der fotografi og video dannet et viktig utgangspunkt for den videre utdanningen hans ved akademiene i Oslo og Stockholm. Han har en BA fra Kunstakademiet i Oslo og er nå i gang med en MA ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Siden våren 2020 har han vært på utveksling ved Belas Artes, Lisboa, Portugal.
Marthe Elise Stramrud arbeider i grenseland av keramikkens muligheter. Fra skulpturelle kropper i en nærmest umulig stor skala – som ligner på vaser eller fabeldyr – til kopper som i stabel danner bilder av ansikter. Med et humørfylt og nesten naivistisk uttrykk er leiren glasert i sterke farger. Motiver som blomster viser lån fra blant annet popkunstens flerfargede trykk, mens objekter for kjøkken og baderom peker mot en feministisk tradisjon med fokus på intimsfærens bruksgjenstander. Stramrud har bakgrunn innen fotografi, og en del av problemstillingene hun arbeidet med i det fotografiske mediet videreføres i det keramiske materialet. I arbeidene oppstår en dialog mellom flate og dybde, mellom to- og tre dimensjoner, mellom bilde og bruksobjekt.
Stramrud er født i 1984 i Kristiansand. Hun har en BA fra Kunsthøgskolen i Bergen, samt en MA fra Kunstakademiet i Oslo. Stramrud har deltatt i en rekke separat- /gruppeutstillinger de seneste årene, og hennes arbeider er innkjøpt til flere private og offentlige samlinger.
– Sparebanken Sør ønsker å bidra til vekst og utvikling i landsdelen, og det gjør vi blant annet gjennom å støtte opp om kulturelle aktiviteter og arrangementer. Et levende kunst- og kulturmiljø er viktig både for enkeltmennesket og for lokalsamfunnene. Derfor har vi opprettet Sparebanken Sør Kunstnerpris, sier markedssjef ved Sparebanken Sør Trond Skjæveland.
2009: Jorann Abusland (f. 1976)
2010: Tori Wrånes (f. 1978)
2011: Preben Holst (f. 1974)
2012: Marit Roland (f. 1981)
2014: Lasse Åriksstad (f. 1983)
2016: Marte Gunnufsen (f. 1980)
2018: Sigve Knutson (f. 1991)
Cecilie Nissen, Daglig leder for Kristiansand Kunsthall
Agnes Repstad, Daglig leder for Agder Kunstnersenter
Frank Falch, kurator Sørlandets Kunstmuseum