Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Konkret! Ny skjønnhet i finsk modernisme

KONKRET! Ny skjønnhet i finsk modernisme

arkiv Sørlandets Kunstmuseum
-

13.januar – 28. august 2022

I den konkrete kunsten fant de finske modernistene det datidens kritikere omtalte som en ny skjønnhet.  For ingenting var mer  konkret  og vakkert enn en linje, sirkel og firkant.

Utstillingen KONKRET! setter søkelys på finsk modernisme og konkret kunst i perioden 1930-1970, hvor samspillet mellom linjer, geometriske former og farger står i fokus. De konkrete kunstnerne søkte seg bort fra et fortellende og figurativt språk mot en ny skjønnhet basert på enkle geometriske former og harmoni. For første gang presenteres det finske konkrete uttrykket i Norge.

Tangen-samlingen er den største samlingen av finsk kunst utenfor Finlands grenser. I denne utstillingen introduserer Sørlandets Kunstmuseum de fire første pionerene innen de konkrete uttrykket i Finland for et norsk publikum: Birger Carlstedt, Sam Vanni, Ernst Mether-Borgström og Lars-Gunnar Nordström.

The New Beauty i Finland

KONKRET! er basert på og inspirert av utstillingen The New Beauty. Modernist Highlights from the Tangen Collection som ble vist på Hamenlinna Museum i Finland i 2021. Kuratorteamet består av Hanne Cecilie Gulstad og Frida Forsgren fra Sørlandets Kunstmuseum og av Timo Valjakka, kurator for den finske utstillingen The New Beauty. Modernist highlights from the Nicolai Tangen collection.   

Utstillingens fremhevede kunstnere utviklet et konkret billedspråk med rene geometriske former og farger, uten tilknytning til naturformer. I Finland, som i resten av den vestlige verden, hadde man etter andre verdenskrig et uttalt behov for å skape et nytt formspråk, og i den konkrete kunsten fant de finske modernistene en ny skjønnhet. For  ingenting var mer konkret og vakkert enn en linje, sirkel og firkant.     

Video: Svev gjennom utstillingen på ett minutt

Kunstnere

Juhana Blomstedt / Birger Carlstedt / Carolus Enckell / Outi Ikkala / Vladimir Kopteff / Matti Kujasalo / Wäinö Kunnas / Edvin Lydén / Ernst Mether-Borgström / Olli Miettinen / Lars-Gunnar Nordström / Paul Osipow / Tuulikki Pietilä / Pentti Tulla / Sam Vanni

Last ned verksliste og romoversikt

Les anmeldelse av kritiker Mona Pahle Bjerke for NRK: Henter den finske modernismen ut av skyggene

Hør Mona Pahle Bjerke fortelle om utstillingen på NRK Radio

Les anmeldelse av kritiker Kåre Bulie for Klassekampen: Finsk eleganse 

Historisk bakgrunn

Finske splittelser – Internasjonale impulser versus det rendyrkede finske 
 
Etter å ha vært okkupert av først Sverige, så Russland frem til 1917, var det frigjøring og oppbygging som preget samfunnet i Finland i mellomkrigstiden. I billedkunsten rendyrket man det finske, og kunsten var preget av stemningsfulle skildringer av finske landskap, folkeliv og interiører. Den nye og selvstendige nasjonen ønsket å skape en identitet for seg selv, en nasjonal kultur som skulle samle folket. De få kunstnerne som eksperimenterte med abstrakte uttrykk, ble latterliggjort og fikk lite spillerom til å utvikle seg videre. 

Det var først etter andre verdenskrig at en gruppe yngre malere utforsket og videreutviklet den abstrakte kunsten gjennom impulser fra fransk modernisme. Og det var også først på 1950-tallet at dette formspråket fikk en tydeligere forankring i fagmiljøene hjemme i Finland. I utstillingen får du oppleve og se utviklingen fra det figurative, fortellende billedspråket på tidlig 1930-tall og frem til abstrakt og konkret kunst. Vi viser også hvordan den konkrete kunsten videreutvikles til minimalisme og op-art. 

Konkret kunst er en kunstretning som kjennetegnes av enkle, abstrakte og geometriske former. Retningen ble lansert av en kunstnergruppe anført av Theo van Doesburg i Manifest sur l’art concret fra 1930. Her beskriver de hvordan den konkrete kunsten er en universell form som er bygget opp av konkrete billedelementer som linjen, fargen og flaten. Den konkrete kunsten unngår enhver tilknytning til naturformer, og referer ikke til en mening utenfor seg selv. Den er det den er. 

Besøk utstillingen virtuelt

Du kan alltid besøke utstillingen virtuelt. Klikk på playtegnet, og hvis du ser fra mobil anbefaler vi å snu mobilen for best visning. Ser du fra desktop anbefaler vi fullskjermvisning.

Du beveger deg ved å trykke på gulvsirklene, eller ved piltaster.

De små rundingene på veggene gir deg mer informasjon.

Vil du fordype deg i finsk modernisme? 

I forbindelse med utstillingen KONKRET! er boken The New Beauty til salgs i butikken. Den er redigert av kurator og kunstkritiker Timo Valjakka, og ble utgitt i forbindelse med utstillingen The New Beauty. Modernist Highlights from the Tangen Collection i 2021. I boken presenteres et utvalg av finsk modernisme og fotokunst fra Tangens omfattende samlingen av nordisk kunst.  

Boken inneholder også en samtale mellom kunstner Elina Brotherus og kunstsamler Nicolai Tangen. Boken er rikt illustrert, og tekstene er både på engelsk og finsk. 

Medlemspris kr 265,- / ordinær pris 295,-

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×