Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Grete Haugen og Elisabeth Romberg viser frem det første verket som er pakket ut. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Grete Haugen og Elisabeth Romberg viser frem det første verket som er pakket ut. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Tangen-samlingen i Kristiansand:– Et veldig passende bilde å starte med

Bak lukkede dører 24.03.2023

Tangen-samlingen har begynt å ankomme Kristiansand, og vi var med da det første bildet ble pakket ut.  

Det er tre dager siden de første 150 verkene fra Tangen-samlingen ankom Kunstsilos lager i Kristiansand. Etter noen dager med akklimatisering er tiden kommet for å begynne utpakkingen. Det er en spent og forventningsfull stemning blant de femten personene som jobber med prosessen, fra utpakking til registrering, tilstandsvurdering, fotografering og utplassering.

– Nå skjer det, sier prosjektleder Elisabeth Romberg, idet det første verket legges på bordet for utpakking.

Verket viser seg å være fotografiet Finnmark av Kåre Kivijärvi, som gjerne omtales som den første kunstfotografen i Norge. Kivijärvi var født i Hammerfest, med finsk far og norsk mor, og hadde sterk forankring i den nordnorske kulturen.

– Det var veldig gøy å pakke opp det første verket, og jeg synes det er et veldig passende bilde å starte med. Fotografiet viser en reindriftsame på jobb, og det er jo veldig aktuelt i dagens nyhetsbilde. Det viser hvordan vi kan kontekstualisere og aktualisere Tangen-samlingen på ulike vis, sier Romberg.

Prosjektleder Elisabeth Romberg og logistikkansvarlig Lena Strøyer ruller den første pallen inn til mottaket. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Søkbar informasjon

Etter at verket er åpnet i mottaket, blir det fraktet inn til konverseringsverkstedet, hvor det skal registreres, veies, måles og tilstandsvurderes. Magnhild Aasen og Fikrije Kocani Opstad jobber med registreringen.

– Man føler seg jo privilegert. Det er stort å få jobbe så nært disse verkene, sier Opstad.

Finnmark av Kåre Kivijärvi. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Aasen forteller at det har vært en lang prosess å få det nye datasystemet opp og kjøre.

– Men nå fikk vi bekreftet at det fungerer, og det er kjempespennende å få bruke det på denne samlingen.

– Hva er det dere gjør, sånn konkret?

– Nå kom verket inn her, og da skal registreringsteamet sjekke mål og påskrifter – altså signaturer og eventuelt ting på baksiden av verket, og så legge til vekt. Vi sjekker også at ID-en på verket er på plass, den er viktig for å koble informasjonen til bildet, slik at det blir søkbart – for oss, og etter hvert også for publikum, forteller Aasen.

Magnhild Aasen og Fikrije Kocani Opstad jobber med registreringen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Aldersprosesser

Etter registrering går verket videre til konservator, som ser på tilstand og vurderer eventuelle tiltak. Frem mot sommeren vil 600 verk ankomme Kristiansand fra diverse lager, og alle skal være en del av Kunstsilos åpningsutstilling neste år.

– Det er en kjempeutfordring å ta imot så mange kunstverk på så kort tid. Det blir en omfattende prosess, men når utstillingen er oppe vil det være verdt det, sier konservator Simon Mawdsley.

Han forteller at de fleste konservatorer hyres inn for å vurdere og behandle kunstverk som har konkrete problemer.

– I dette tilfeller vil jeg få se alt – alle kunstverkene i Tangen-samlingen, og det er sjeldent. For de fleste konservatorer er det en prosess på 10-15 år å bli kjent med en samling, jeg blir kjent med denne i løpet av 10 måneder. Det er litt uvant, men det er gøy, sier han.

Mawdsley forklarer at det skjer ulike aldringsprosesser med et verk, i ulike tempo. Derfor må det vurderes nøye hvor verkene henger. På Kåre Kivijärvis bilde ser han flere ting som må tas hensyn til.

Konservator Simon Mawdsley studerer verket. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Det er en slags bobleeffekt langs overflaten, som kan bli en utfordring i fremtiden. Og det kan være et problem med papirene som ligger under bildet. Utfordringen er at ulike teknikker gir ulike problemer. Her er konstruksjonen ganske tynn og enkel, og det betyr at det blir raskere påvirket av klimaet.

Hvis tiltak er nødvendig vil verket få en merkelapp på seg, og det vil bli vurdert om tiltaket bør gjøres umiddelbart eller senere.

– Folk sier «jeg vet at du har jobbet med disse bildene, Simon, men jeg kan ikke se noe.» Og det er jo hele poenget. Man skal ikke se at jeg har gjort jobben min, men jeg får gleden av å ha hjulpet med å bevare verkene for de neste hundre årene, sier Mawdsley.

Simon Mawdsley og Lena Strøyer tar imot den første lasten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Forventning og spenning

Etter at verket er tilstandsvurdert, og eventuelt behandlet, fortsetter det til fotografering. De høyoppløselige bildene skal brukes til publisering i ulike kanaler, men de gir også konservatorene mulighet til å studere mikroskopiske detaljer fra sin egen PC.

Les også: Ansetter robot for å digitalisere 6000 kunstverk

Til slutt får de en egnet plass på lageret, før de etter hvert havner på en museumsvegg. Denne prosessen vil alle de nesten 5000 verkene fra Tangen-samlingen gjennomgå. Nå er begynnelsen unnagjort, og prosjektleder Romberg kan senke skuldrene.

– Denne dagen har vært fylt med forventning og spenning, men også litt nervøsitet. Det er jo et nytt prosjekt, og man er alltid litt redd for om man er godt nok forberedt. Vi har tatt oss god tid for å få rutinene på plass, så nå skal vi være klare for de neste 5000 verkene.

Registreringsansvarlig Vårin Traaholt, sammen med Magnhild Aasen og Fikrije Kocani Opstad

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×