Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022

Utstilling 03.11.2022

Sparebanken Sør deler annenhver år ut en pris til en kunstner fra regionen som har utmerket seg. Årets nominerte er Gunnhilde Høyer, Amir Asgharnejad – Herr Kunstmaler og Per Kristian Nygård. Du kan oppleve deres arbeider i en virtuell utgave av et utstillingsrom i Kunstsilo, og få et innblikk i deres liv og karriere i våre digitale kanaler. Vinner av prisen kåres i en digital prisutdeling torsdag 17. november. Du kan også stemme frem din favoritt til publikumsprisen.

Vinneren av årets pris ble Per Kristian Nygård. Les mer.

Virtuell utstilling

Velkommen til en virtuell utgave av Sparebanken Sør Kunstnerpris. Du får her mulighet til å oppleve verk fra de tre utvalgte kunstnerne, kuratert i et virtuelt rom som visualiserer et gallerirom i 4 etg. i Kunstsilo. I velkomstteksten til utstillingen finner du en link hvor du kan stemme på den som du mener bør vinne publikums prisen. Du finner også videoportretter av hver kunstner. Utstillingen kan oppleves via Mac og PC, men ikke mobil.

Denne videoen gir deg et raskt overblikk på den virtuelle utstillingen Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022. For å bevege deg rundt i utstillingen, klikk på den blå markøren. Du kan også benytte deg av piltaster på tastaturet for å bevege deg rundt og zoome inn eller ut på et verk. God fornøyelse!

Digitale artikler om kunstnerne

Under årets kunstnerpris har museet og Sparebanken Sør valgt å fokusere på hvordan de tre nominerte kunstnerne har markert sine kunstnerskap den siste perioden. I tillegg til den virtuelle utstillingen, vil derfor publikum også få et innblikk i kunstnernes liv og karriere gjennom tre digitale artikler. Trykk på lenkene under for å lese mer om hver kunstner!

Stem på din favoritt til publikumsprisen

En egen jury vil kåre en vinner av Sparebanken Sør Kunstnerpris torsdag 17. november. I tillegg kan publikum stemme frem sin favoritt som vinner Publikumsprisen på 25.000 NOK. Avstemning foregår fra torsdag 3. november til tirsdag 15. november.

Digital prisutdeling 17. november

Vinneren av Sparebanken Sør Kunstnerpris kunngjøres i en livestreamet prisutdeling torsdag 17. november. Med sin sum på 150 000 er Sparebanken Sør Kunstnerpris en betydelig størrelse i norsk sammenheng, og en viktig pris for regionen. Her vil også vinner av Publikumsprisen kåres. Publikum kan følge med på prisutdeling via livestream på Facebook. Vi slipper arrangementet snarlig.

Kunstnersamtale 16. november

Onsdag 16. november kl. 18 samles alle kunstnerne på Teateret i Kristiansand for å samtale om deres karriere og liv. Det er gratis inngang, men krever påmelding. Les mer om arrangementet og meld deg på her.


Årets nominerte

Gunnhilde Høyer

Høyer arbeider med maleri, grafikk, tegning og installasjon. De siste årene har hun blitt bemerket for hennes prosessuelle og konseptuelle malerier der hun lar tiden og naturen være medskaper av verket. Papiret nedsenkes i pigmenterte vannbad i selvkonstruerte kar, og i disse «fremkalles» motivet gjennom eksterne faktorer som temperaturforhold, tid og bevegelser karene utsettes for. Resultatet blir dokumentasjon over klimaet og omgivelsene, og gir et nytt og friskt blikk på hvordan et landskapsmaleri kan skapes i dialog med naturen. Utover fremstilling av landskapene blir verkene også en kommentar på klimaet og får oss til å reflektere over de utfordringene vi står ovenfor i fremtiden. 

Gunnhilde Høyer er født i 1983 i Arendal, hvor hun bor og arbeider. Hun har en MFA og BA i Kunstfag fra Kunsthøyskolen i Oslo (2010), og et utvekslingsår fra University of Art and Design Helsinki, School of Visual Culture, Department of Fine Arts (2006-2007). Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Arendal Kunstforening, Arendal (2018), Galleri LNM, Oslo (2015), ARTendal/Bomuldsfabriken, Arendal (2014), og deltatt på gruppeutstillinger ved blant annet Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo (2014, 2021), Jubileumsutstilling, Sørlandets Kunstmuseum (2015) og på Jubileumsutstillingen for Sørlandsutstillingen, Lista (2019). Verkene hennes er innkjøpt av både nasjonale- og internasjonale samlinger. Våren 2022 er hun aktuell med ferdigstillingen av en permanent utendørs skulptur i Tvedestrand og en utendørs prosessuell installasjon på Bomuldsfabriken kunsthall i Arendal.

Amir Asgharnejad – Herr Kunstmaler

Asgharnejad har de seneste årene gjort seg bemerket under alter egoet Herr Kunstmaler, hvor han løfter frem sin egen personlige historie med en enorm innlevelse og relevans på en lett og humoristisk måte. Gjennom frie og upretensiøse malerier som spiller opp mot barnebokformatet, har han et originalt og særegent uttrykk som bryter med maleriets konvensjoner. De siste årene har han jobbet med et større maleriprosjekt som han kaller «Den store oppvekstromanen, min kamp». I denne serien setter han sin egen private historie i dialog med tidsaktuelle, popkulturelle og kunsthistoriske referanser. Herr Kunstmaler oppsto etter Asgharnejad havnet i en alvorlig sykkelulykke i 2019, og navnet hinter tilbake i kunsthistorien til kunstneren Bendik Riis som signerte sine malerier med Herr Kunstmaler Bendik Riis.

Amir Asgharnejad er født i 1985 i Teheran, Iran, og oppvokst i Kristiansand. Han har bakgrunn som billedkunstner med utdanning fra Kunstakademiet i Oslo (2011), samt som skuespiller og komiker. Asgharnejad har medvirket i en rekke film- og tv-produksjoner, blant annet i NRKs julekalender Stjernestøv fra 2020, som deltager i Kongen befaler på TVNorge (2021), og som hovedrollen i dramaserien Oslo Zoo på NRK1 (2018). Han har stilt ut ved blant annet Galleri Boa (2022), Arteriet, Kristiansand (2021) og Galleri Golsa, Oslo (2020). I 2023 er han aktuell med separatutstillinger ved Galleri Boa, Oslo og Agder Kunstsenter, Kristiansand.

Per Kristian Nygård

Nygård har markert seg i kunstfeltet som en tydelig og konsekvent kunstner. Han arbeider i grensesnittet mellom landskap, arkitektur og billedkunst, og hans arbeider tar ofte form som monumentale og tidkrevende installasjoner. Som når han fylte det kunstnerdrevne galleriet Noplace med en spirende grønn tundra, eller da han skapte en storskala triumfbue lagd av lecasteiner til en utstilling på Vigelandmuseet, eller nylig i utstillingen Tilpasning/nye gardiner ved Galleri Dropsfabrikken i Trondheim hvor han gjenskapte sitt barndomshjem i 1/3 skala. Vanligvis springer arbeidene ut fra en respons på de rommene han skal jobbe i, eller ut fra en historisk kontekst hvor han har vært opptatt av hvordan standardisering har satt sine spor på industrien. 

Per Kristian Nygård er født i 1979, og vokste opp i Arendal. Han har en MFA fra Malmø Kunstakademi (2010). Han har hatt en rekke separatutstillinger blant annet ved Galleri Dropsfabrikken, Trondheim (2021), Vigelandmuseet, Oslo (2021), Blokk Visningsrom, Bergen (2019), Noplace, Oslo (2014) og deltatt på en rekke gruppeutstillinger ved blant annet Hannah Ryggen Triennale 2022, Trondheim (2022), Coast Contemporary, Trondheim (2021), ARoS Triennial THE GARDEN, ARoS, Århus (2017). Nygård bor på Svartlamoen i Trondheim hvor han har vært engasjert i et eksperimentelt selvbyggerprosjekt der fem familier har bygd sine hjem av gjenbruksmaterialer.


Fagkomité

En egen komité bestående av fagpersoner fra regionen har nominert de tre innstilte kandidatene. Årets nominasjonskomité har bestått av Cecilie Nissen – daglig leder for Kristiansand Kunsthall, Agnes Repstad – daglig leder for Agder Kunstnersenter, Tone Lyngstad Nyaas – daglig leder ved Bomuldsfabriken Kunsthall, i tillegg til Else-Brit Kroneberg – kurator ved Kunstsilo.

Årets jury

En egen jury er utnevnt for å kåre en vinner av prisen. Årets jury er:

Karl Olav Segrov Mortensen – kurator, Kunstsilo 

Trond Skjæveland, leder for marked og kommunikasjon ved Sparebanken Sør 

Marianne Zamecznik – kurator, Trondheim Kunstmuseum  

Iselin Shumba – skuespiller og samfunnsdebutant 


More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×