Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Foto: Jon-Petter Thorsen

Slik skal Trude og Kunstsilo bevege deg

Nye perspektiver 08.02.2021

Tydeligere kommunikasjon og et mer tilgjengelig museum er viktige faktorer for Kunstsilos kunstneriske direktør.

Tenk deg at du lytter til musikk. Til Bach eller Grieg. Pink Floyd eller Metallica. Sigrid eller Aurora. Dylan eller Cohen.

Det handler ikke om dype analyser og kunnskap. Det handler om å oppleve. Om å bli berørt og beveget.

Slik er det med kunst også.

– Du trenger ikke være ekspert for å bli grepet av kunst. Du trenger ikke analysere et verk for at det skal gi deg noe. Man kan la seg begeistre eller bevege, uten at man nødvendigvis skjønner hvorfor, sier kunstnerisk direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, Trude Gomnæs Ugelstad.

Kunstnerisk direktør ved SKMU, Trude Gomnæs Ugelstad. Foto: Jon-Petter Thorsen

Variert tilbud

Trude ønsker at terskelen skal føles lav i Kunstsilo. Fordi museumsbygget blir tilgjengelig og innbydende, og fordi utstillingsrommene vil inneholde noe for enhver.

– Kunstsilo skal være innovativ. Vi skal bli kjent med publikum, slik at flere kan oppleve og bli glad i kunst. Vi har et stort bygg med tre tilgjengelige etasjer, det betyr at vi kan ha et variert tilbud. Det skal alltid være noe som treffer deg et eller annet sted i huset. Det gjelder uansett om du er 87 år og har gått på utstillinger hele livet, eller syv år og aldri har vært på museum før, sier hun.

Innsikt og engasjement

Hvis du skal på en stor konsert, så begynner opplevelsen lenge før artisten går på scenen. Når konserten starter har du for lengst utviklet et forhold til musikken. Du har utforsket, diskutert og fått ulike impulser. Slik skal det også være med utstillingene i siloen. De skal leve et liv lenge før premieredørene åpnes.

– Hele kunstopplevelsen vil bli annerledes. Man skal ha en relasjon til utstillingen når man møter den, og etter at den er ferdig. Da blir det viktig for oss å være mer til stede i sosiale medier og komme tettere på publikum. Vi vil gi innsikt og skape engasjement, slik at folk får oppleve noe de faktisk kjenner fra før, sier Trude.

Samtaler og debatt

Kunst åpner for følelser, refleksjoner og filosofiske tankeeksperimenter. Det får oss til å stille spørsmål, og det skaper debatt. Kunstsilo skal romme en plattform for dette også.

– Det er absolutt en oppgave for oss å legge opp til samtaler og diskusjoner rundt temaene som tas opp i utstillingene. Kunstnere vil kunne snakke om hva verkene deres betyr, og andre stemmer vil få slippe til. Det å skape debatt er en del av det å være relevant som museum. Det kan medvirke til at kunstopplevelsen gir oss nye perspektiver på ting.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×