Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Morten Krohg

Morten Krohg, US.INRI (1971). Serigrafi. Tangen-samlingen. Kunstsilo Vandreutstilling Hvem eier morgendagen?
Morten Krohg, US.INRI (1971). Silketrykk. Tangen-samlingen. Foto: Kunstsilo. ©Morten Krohg/BONO2022

Morten Krohg  

NO, 1937-  

US INRI 

1971 

Silketrykk 

Tangen-samlingen 

Morten Krogh var medlem av GRAS-gruppa. I 1970-årene var han opptatt av Vietnamkrigen og EF-striden, noe som er godt synlig i de politiske verkene han lagde som medlem av GRAS.  

Verket US. INRI er en direkte kommentar på Vietnamkrigen, og særlig amerikanernes inngripen i den. Av tittelen leser vi ordene US og INRI, sistnevnte et akronym for Iesus Nazaenus Rex Iudaeorum som oversatt fra latin betyr Jesus fra Nasaret, jødenes konge. Bakgrunnen i motivet er det amerikanske flagget, men der stjernene skulle være ser vi Jesus på korset, og i flaggets striper kan vi lese teksten «VÅRE MENN ER JESU KRISTI SOLDATER I VIETNAM». Dette sitatet kom fra den amerikanske kardinalen Francis Spellmann som refererte til de amerikanske soldatene sine handlinger i krigen. Til venstre i motivet ser vi et avisfoto av massakrerte kropper fra den sør-vietnamesiske byen My Lai. Amerikanske tropper hadde utslettet hele landsbyen og dens befolkning – en handling som gjorde det vanskelig å svelge kardinalens sammenligning. Over 500 sivile ble drept 16. mars 1968. My Lai ble et symbol på det amerikanske overgrepet i Vietnam.  

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×