Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Kjell Nupen

Kjell Nupen, Rapport (1978). Litografi. Tangen-samlingen. Foto: Kunstsilo. © Kjell Nupen/BONO 2023.

Kjell Nupen  

NO 1955-2014  

Rapport  

1978  

Litografi  

Tangen-samlingen  

Vi får dævelskapen bardus inn i stuen i slike mengder at den nesten blir ufarliggjort, uttalte Kjell Nupen i Morgenbladet, 13.10.1979. 

På 1970-tallet var Nupen en ung og samfunnsengasjert kunstner. Han hadde gjennomført utdanning ved Statens Kunstakademi i Oslo i 1972, og i Tyskland ved Staatliche Kunstakademie i Düsseldorf hvor han studerte fra 1975-1976. I 1976 flyttet han tilbake til hjembyen Kristiansand hvor han grunnla Fellesverkstedet Myren Grafikk sammen med Jan Kolstad, Håkon Henriksen og Tom Lid. Samme år debuterte han med en separatutstilling på Galleri Bi-Z i Kristiansand, og han markerte seg raskt som en av Norges mest sentrale unge billedkunstnere. 

Mange av motivene han jobbet med i denne tiden kommenterte den politiske uroen han observerte i mediene. Tittelen Rapport refererer til et tv-program Nupen så på i sin studietid i Tyskland, nemlig Report Mainz. Dette var et tv-magasin over politiske hendelser, først og fremst fra området Mainz, men dekket også hendelser fra resten av verden. Nupen lagde etter hvert flere verk som fikk tittelen Rapport

Nupen sine observasjoner har 50 år senere en stadig ny aktualitet. Gjennom å trekke elendigheten ut fra massemediene og presentere de for publikum, foretok han en forflytning fra det han kalte massemenneskene til enkeltmenneskene. Han ville bringe hendelsene nærmere vår egen bevissthet og få oss til å virkelig se disse dystre omgivelsene med et nytt og våkent blikk. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×