Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

John Savio   

Kunstsilo vandreutstilling Hvem eier morgendagen? John Andreas Savio, Hvalp og reinokse( u.d.). Tresnitt på papir. Tangen-samlingen
John Andreas Savio, Hvalp og reinokse( u.d.). Tresnitt på papir. Tangen-samlingen. Foto: Kunstsilo ©John Andreas Savio.

John Savio

NO, 1902–1938

Valp og reinokse 

1922–1938 

Tresnitt 

Tangen-samlingen 

John Savio er mest kjent for sine tresnitt i sort-hvitt, som fanger den samiske kulturens levemåte og kontakt med naturen i Nord-Norge.   

Savio ble født i Bugøyfjord i Sør-Varanger i 1902, hvor han vokste opp hos sine besteforeldre etter at begge foreldrene døde da han var (kun) 3 år. Under oppveksten flyttet han rundt på flere steder i Nord-Norge for å gå på skole, før han i 1920 dro til hovedstaden for å fullføre gymnaset. Oppholdet ble i første omgang kort, han ble rammet av tuberkulose og dro nordover for å komme tilbake til hektene. Tilbake i Oslo fulgte han kurs ved Statens Kunst- og håndverksskole, og foretok egenstudier ved å besøke Nasjonalgalleriet og lese kunstbøker. Grafikk av blant annet Edvard Munch og Nikolai Astrup var en betydelig inspirasjon for den unge kunstneren. Etter å ha prøvd ut flere teknikker som tegning, akvarell og maleri, var det tresnitt som skulle bli hans foretrukne medium.  

Hans sort-hvite motiver kan minne som helleristninger eller samiske runebommer.* Med sine tresnitt ville Savio skildre (den) hverdagen han vokste opp med, og som han gjenopplevde på sine reiser tilbake til Nord-Norge som en omreisende dokumentarist. Reinsdyrflokkene, hundene og nomadenes liv på vidda og i fjellet ble gjentagende motiv i hans bilder. Gjennom sine tresnitt ville han fange sin samiske kultur og dens urgamle samspill med naturen før den forsvant, og dele den med hele verden.  

Landskapet i nord ble et viktig tema på 70-tallet da industrialiseringen for alvor skjøt kraft. Særlig konflikten om utnyttelse av vassdraget i Alta ble kilde til store protester, hvor de norske myndighetene ville bygge ut vannkraftverk i Altaelva. Utbyggingen ville få negative konsekvenser særlig for samisk reindrift. Selv om protestene ikke vant frem, førte saken til en totalreform av norsk samepolitikk.  

Til tross for at Savio døde kun 36-år gammel i 1938, står han igjen som en viktig formidler av sin samiske kultur, og ble en pioner for de som kom etter han.  

* Runebomme er en tradisjonell samisktromme som består av en ramme eller skål av tre som det er spent et skinn over, vanligvis av rein. Den er tradisjonelt brukt til religiøse formål, men brukes i moderne tid også som musikkinstrument.  

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×