Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Bjørn Melbye Gulliksen

Vandreutstilling Kunstsilo: Hvem eier morgendagen? Bjørn Melbye Gulliksen, Samarbeid og fellesskap (1972). Serigrafi på papir. Tangen-samlingen
Bjørn Melbye Gulliksen, Samarbeid og fellesskap (1972). Silketrykk på papir. Tangen-samlingen Foto: Kunstsilo ©Bjørn M. Gulliksen / BONO 2022

Bjørn Melbye Gulliksen  
NO, 1946-  

Samarbeid og felleskap 

1972 

Silketrykk 

Tangen-samlingen 


Bjørn Melbye Gulliksen var medlem av GRAS-gruppa. Som mange av de andre GRAS-medlemmene engasjerte han seg sterkt i EF-striden (nå EU), og lagde som en kommentar på dette sin egen Nei til EF-plakat under tittelen Samarbeid og fellesskap.  

Motivet er utformet som en 1000-kronerseddel der mynthodene er byttet ut med profilbilder av daværende statsminister Trygve Bratteli til venstre og høyrepolitiker Kåre Willoch til høyre. Med norsk medlemskap i EF mente nei-siden at markeds- og kapitalkrefter ville få mer innflytelse på bekostning av vanlige folk, særlig bønder og fiskere som ville måtte konkurrere mot billigere varer fra EF-landene. De mente at ja-sidens ønske om samarbeid og fellesskap var drevet av en tro på kapitalismen, som de hevdet ville undergrave demokratiet. Det var folkemakten mot kapitalen. 

Melbye Gulliksen brukte verket i en direkte protest mot EF og trykket det opp i 2000 plakater som han spredte rundt omkring i Oslos gater. Plakaten ble også brukt i 1. mai toget i 1972. Verket fikk også en egen utstillingsplass, da det ble montert i Unge Kunstneres Samfunns sin utstillingsmonter Byens bilde som sto foran Stortinget på Eidsvolls plass. Det var da rammet inn i gullramme med en påmalt setning under som lød: Folkemakt mot Kapitalmakt, Stem Nei! 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×