Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

KONKRET! Ny skjønnhet i finsk modernisme Sørlandets Kunstmuseum, Tangen-samlingen

Pressemelding(arkiv): Introduserer finsk modernisme til norsk publikum

arkiv Sørlandets Kunstmuseum | pressemelding 18.01.2022

KONKRET! Ny skjønnhet i finsk modernisme åpner 13.januar 2022 på Sørlandets Kunstmuseum. 

I den konkrete kunsten fant de finske modernistene det datidens kritikere omtalte som en ny skjønnhet. For ingenting var mer konkret og vakkert enn en linje, sirkel og firkant.  

Utstillingen KONKRET! setter søkelys på finsk modernisme og konkret kunst i perioden 1930-1970, hvor samspillet mellom linjer, geometriske former, og farger står i fokus. De konkrete kunstnerne søkte seg bort fra et fortellende og figurativt språk mot en ny skjønnhet basert på enkle geometriske former og harmoni. For første gang presenteres det finske konkrete uttrykket i Norge.

Tangen-samlingen inneholder den største samlingen av finsk kunst utenfor Finlands grenser. I denne utstillingen introduserer Sørlandets Kunstmuseum de fire første pionerene  innen det konkrete uttrykket i Finland: Birger Carlstedt, Sam Vanni, Ernst Mether-Borgström, og Lars-Gunnar Nordström. I tillegg ser vi hvordan det konkrete uttrykket videreutvikles til minimalisme og op-art på 1960 og 1970-tallet.

–Det er på en måte litt oppsiktsvekkende at Finland og den finske billedkunsten har gått såpass under radaren til det norske publikum. Finnene oppfattes gjerne som litt sære i nordmenns øyne, de skiller seg jo på mange måter ut fra de andre nordiske landene. Se bare på språket, på humoren, og den russiske innflytelsen fra øst. Så i KONKRET! får museumsgjestene oppleve noe nytt, et nytt blikk på skjønnhet, og forhåpentlig en rikere forståelse av abstrakt kunst, sier kurator ved Sørlandets Kunstmuseum Hanne Cecilie Gulstad.

KONKRET! er en utstilling basert på og inspirert av utstillingen The New Beauty. Modernist Highlights from the Tangen Collection som ble vist på Hamenlinna Art Museum i Finland i 2021. Kurator for The New Beauty, Timo Valjakka, har samarbeidet med kuratorene Hanne Cecilie Gulstad og Frida Forsgren fra Sørlandets Kunstmuseum.

Kunstnere

Juhana Blomstedt / Birger Carlstedt / Gösta Diehl / Carolus Enckell / Outi Ikkala / Vladimir Kopteff / Matii Kujasalo / Wäinö Kunnas / Edvin Lydén / Ernst Mether-Borgström / Olli Miettinen / Lars-Gunnar Nordström / Paul Osipow / Tuulikki Pietilä / Pentti Tulla / Sam Vanni

Unikt skille i internasjonal sammenheng

De finske modernistene begynte relativt sent å orientere seg mot abstrakt og konkret kunst. I mellomkrigstiden var det frigjøring og oppbygning som preget samfunnet. I billedkunsten rendyrket man det finske, og kunsten var preget av stemningsfulle skildringer av finske landskap, folkeliv og interiører. Den nye og selvstendige nasjonen ønsket å skape en identitet for seg selv, en nasjonal kultur som skulle samle folket.

De få kunstnerne som eksperimenterte med abstrakte uttrykk ble latterliggjort og fikk lite spillerom til å utvikle seg videre. Det var først etter andre verdenskrig at en gruppe yngre malere utforsket og videreutviklet den abstrakte kunsten gjennom impulser fra fransk modernisme. Først på 1950-tallet  ble dette formspråket anerkjent og fikk en tydeligere forankring i fagmiljøene i Finland.

– Jeg tror det langvarige, dype skillet mellom de nasjonalromantisk orienterte kunstnerne versus de internasjonalt orienterte kunstnerne i perioden 1920 – 1970 er ganske unikt for Finland, sier Timo Valjakka.

Fire finner med nytt formspråk 

De fire pionerene Vanni, Carlstedt, Mether-Borgström og Nordström utviklet et konkret billedspråk uten tilknytning til naturformer med rene farger og geometriske former. Blant de fire fremstår Nordström som den reneste konkretisten, der Vanni, Carlstedt og Mether-Börgström i større grad viser en utvikling mot det konkrete. I Finland, som i resten av den vestlige verden, hadde man etter andre verdenskrig et uttalt behov for å skape et nytt formspråk. Og i den konkrete kunsten fant de finske modernistene en ny skjønnhet. For  ingenting var mer konkret og vakkert enn en linje, sirkel og firkant.

–Vi gleder oss til å gi publikum et nytt blikk på denne kunstretningen. Verkene er nyrensede og fremstår klare og friske, og vi får virkelig et inntrykk av at de representerte en ny skjønnhet, sier kurator Frida Forsgren.

Journalister og kritikere er hjertelig velkommen til å besøke utstillingen, og utstillingens kuratorer stiller gjerne til intervju. Kontakt oss gjerne i forkant slik at vi kan tilrettelegge besøket og for å få tilgang til verksfoto og installasjonsfoto. Verksliste og romoversikt med veggtekster kan lastes ned her. 

Kontaktpersoner

Hanne Cecilie Gulstad, kurator: hanne.gulstad@skmu.no / +47 976 57 672

Marianne Westerlund, kommunikasjonsrådgiver: marianne@skmu.no / +47 930 80 528

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×