Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Sørlandets Kunstmuseum Heidi Kukkonen nyskapende utstilling for barn Barnas Kunstmuseum

Pressemelding (arkiv): Nyskapende kunstutstilling for barn på Sørlandets Kunstmuseum

arkiv Sørlandets Kunstmuseum | pressemelding 16.12.2020

Kurator Heidi Kukkonen er doktorgradsstipendiat og har en lang utdanning og praksis innenfor blant annet kunstformidling, digitalisering og utvikling av utstillinger. Hun forsker nå på museal formidling av modernistisk og abstrakt kunst, og utstillingen er en sentral del av hennes avhandling. I prosjektet utforsker hun formidling av abstrakt kunst, og hvordan publikum opplever abstrakte kunstverk.

Det kan være vanskelig å beskrive abstrakt kunst med ord. Abstrakt kunst er bilder som vi ofte ikke forstår med en gang. Vi må utforske kunsten gjennom sansene våre, ved å se nøye på farger, former og linjer, forklarer hun.

Å sanse fremfor å forstå kunsten

Kukkonen jobbet mange år som museumsguide og opplevde stadig frustrerte tilbakemeldinger fra publikum som synes verkene var vanskelige å forstå.

− Abstrakt kunst viker unna definisjoner og forklaringer. I stedet for å rasjonalisere med ord og mening, berøres sansene i stedet. Sterke farger fascinerer oss, vi gransker delikate detaljer, og optiske illusjoner skaper bevegelse og spenning,

Hun mener små barn er mer åpne for å utforske abstrakt kunst med sine sanser og kropper, mens voksne er mer fastlåst i tillærte mønstre.

– Vi voksne tilnærmer oss kunst for rasjonelt og seriøst, og leter umiddelbart etter hva som er meningen med kunsten. Jeg tror voksne kan lære mye fra barn når det gjelder abstrakt kunst, sier doktorgradsstipendiaten.

Usikkerhet som døråpner for nysgjerrighet og lek.

I de tre rommene får publikum oppleve tre tematikker med tilhørende aktiviteter: Spontane farger hvor man får lage sitt eget kunstverk med tildelte rekvisitter, optiske illusjoner hvor man utforsker et speilkabinett, og en digital installasjonhvor man kan interagere ved hjelp av å bevege seg.

Tekstene som akkompagnerer utstillingen stiller mange filosofiske spørsmål. Kukkonen poengterer at barn ofte stiller uredde spørsmål om ting som ikke forklares, som for eksempel «Hva er farger laget av?» og «Kan man se med øynene lukket?»

– Det er ingen korrekte eller gale svar, og dette kan selvsagt være frustrerende for noen. Og det er mange ting i hverdagen som ikke kan forklares med ord, både for barn og voksne. Jeg tror abstrakt kunst er en trygg og fin anledning til å utforske disse følelsene av usikkerhet. Usikkerheten og det ubehagelige kan dermed åpne for nysgjerrighet, oppdagelse og lekenhet, og la oss komme i kontakt med sansene våre, avslutter kuratoren.

Finsk kunst fra Tangen-samlingen

Utstillingen inneholder verk av de finske etterkrigsmodernistene Irma Salo Jæger (f. 1935), Vladimir Kopteff (1932-2007) og Outi Ikkala (1935-2011). Verkene er hentet fra Tangen-samlingen, som har den største samlingen av finsk kunst utenfor Finland. I tillegg vises verk av Gunnar S. Gundersen, som også er stilt ut i museets 3.etasje i utstillingen «Gunnar S. Gundersen. En banebrytende modernist».

Om kurator Heidi Kukkonen: 

Heidi Kukkonen kommer fra Espoo, Finland. Hun har en mastergrad fra University of Turku i kunsthistorie og museologi (2017). Tidligere har hun jobbet i finske museer med kunstformidling, digitalisering, forsket på kunst og kulturhistoriske samlinger, samt deltatt i kuratering og utvikling av utstillinger og arrangementer. Kukkonen er nå PhD-stipendiat ved Universitet i Agder.

Kontakt
Heidi Kukkonen: heidi.kukkonen@uia.no / telefon 48 500 240

Marianne Westerlund: marianne@skmu.no / telefon 930 80 528

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×