Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Pressemelding (arkiv): En julegave av kunsthistorisk betydning

arkiv Sørlandets Kunstmuseum | pressemelding 15.12.2021

Et tidligere ukjent maleri skildrer tre småhus en sommervarm ettermiddag i Ny-Hellesund. Eiendommen tilhørte sørlandsdikteren Vilhelm Krag, og motivet er malt av selveste Alfredo Andersen. Nå gis det kulturhistoriske verket i gave til Sørlandets Kunstmuseum.

– Det er svært gledelig at Sørlandets Kunstmuseum mottar dette fantastiske motivet av en av landsdelens store kunstnere. En uventet julegave rett og slett, sier kunstnerisk direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, Trude Gomnæs Ugelstad.

Alfredo Andersen,Havbukta,1927.

Markerer 150-årsjubileum med gave

Gomnæs Ugelstad mottar verket sammen med banksjef Vidar Skaaland, administrerende direktør av Søgne og Greipstad Sparebank. Maleriet gis av Jubileet Vilhelm Krag 150, ledet av Ann-Kristin Olsen, til museet. Verket har blitt kjøpt inn ved hjelp av Søgne og Greipstad Sparebank.

– Som lokal sparebank med over 150-års rotfeste i Søgne og Ny-Hellesund, ønsker vi å bidra til å sikre bildet for allmennheten. Vi håper samtidig at nye generasjoner ved hjelp av bildet og gode formidlere, kan bli minnet om og finne inspirasjon i den store betydningen Krag har hatt for Sørlandet, sier Vidar Skaaland, administrerende banksjef, Søgne og Greipstad Sparebank.

En av Sørlandets store personligheter

Vilhelm Krag kjennetegnes for sine mange bidrag til regionen og sin store personlighet. Sørlandets Kunstmuseum har sammen med en rekke andre kunst- og kulturinstitusjoner feiret hans jubileum dette året med arrangement og festiviteter. Landsdelen har mye å være Krag takknemlig for – vi kan blant annet takke ham for navnet vårt, Sørlandet, som Krag fikk gjennom i hans kamp om å rive løs Agder fra Vestlandet.

Krag forbindes ofte med uthavnen i Ny-Hellesund og i 1917 fikk han eiendommen «Havbukta» av sine venner. Det er denne eiendommen som skildres i Alfredo Andersens maleri, som også er et kjent navn for mange.

Alfredos ukjente maleri

Født under navnet Alfred Emil Andersen i 1860, vokste den fremtidige maleren opp i Kristiansands bykjerne og hadde bostedsadresse i flere kjente gater som Kongens gate og Elvegata. Etter kunststudier i København og Kristiania, vendte Andersen tilbake til sin hjemby, Kristiansand. Livet skulle likevel ta en ny vending i 1891, hvor Andersen dro på studiereise til Brasil. Her endte Andersen opp med å bli – og fikk derav også sitt nye navn Alfredo. Andersen fikk stor betydning for kulturlivet i delstaten Paraná. Han opprettet en malerskole som senere ble akademi og i 1931 ble han utnevnt som æresborger av byen Curitiba.

Alfredo Andersens ettermæle lever fortsatt videre i både Brasil og Norge. I 2001 vendte kunsten hans endelig hjem og fikk en storslått utstilling på det da nyåpnede Sørlandets Kunstmuseum. Men hans maleri av Vilhelm Krags hage er det ingen som har sett i offentligheten – før nå. Leder av jubileet, Ann-Kristin Olsen utdyper:

– Nå får historien om maleriet en ny vending. Et bilde som både kulturhistorisk og malerisk er av verdi, blir vårt felles eie gjennom at det nå skal tilhøre Sørlandets Kunstmuseum. Takket være Søgne og Greipstad Sparebanks generøse gave er maleriet en julegave til museet fra Vilhelm Krag-selskapet ved 150 årsjubileet.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×