Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Per Kristian Nygård vinner av Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022

18.11.2022

Under en digital prisutdeling torsdag 17. november ble Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022 tildelt Per Kristian Nygård. Prisen på 150 000 kroner er en av landets største kunstnerpriser.

Dokumentasjon på levd liv

Prisen vant han for sin serie Forandring som en form for repetisjon, hvor han har trykket brukte skjærefjøler som tresnitt. Fjølene er fra 1930-40 tallet, og har over flere generasjoner fungert som et hverdagsobjekt til folks daglige liv. Fjølene er hentet fra nabolag som ble ansett som mindre bemidlet. Siden har disse nabolagene gjennomgått en stor gentrifiseringsprosess. Trykkene blir dermed dokumentasjon på levd liv og understreker et fysisk, sosialt og kulturelt fenomen i vår tid; forvandlingen av arbeiderklassestrøk til bydeler for mer velstående grupper i samfunnet.

Årets utstilling er virtuell. Her er Nygårds vinnerbidrag Forandring som en form for repetisjon. Du kan oppleve utstillingen her.

Juryens begrunnelse

– Kandidaten har utmerket seg ved å sette søkelys på et tidsaktuelt tema i sitt verk, hvor det politiske aspektet løftes frem på en poetisk og konseptuell måte.   

Verket virker ved første øyekast lukket og innadvendt. Skapt ut ifra en tilsynelatende enkel handling, åpner det imidlertid for en rekke interessante temaer.
  
Kunstneren er opptatt av hvordan arkitektur speiler ulike verdier i samfunnet, og løfter frem et prosjekt som skaper relevans i dagen i dag.
  
Tematisk løfter verket frem klasseforskjeller i det sosialdemokratiske prosjektet, både på et mikro- og makro-politisk plan.
  
Ved å lage tresnitt ut ifra brukte, innebygde skjærefjøler i kjøkkenbenker fra 1930-40 tallet ser vi spor av enkeltmenneskers hverdagsliv tegnet ned i flaten, samtidig som dens form refererer til et større samfunnsprosjekt hvor disse en gang var en del av en gitt arkitektur.

Årets jury

Trond Skjæveland – Leder Marked og kommunikasjon, Sparebanken Sør
Karl Olav Segrov Mortensen – Kurator, Kunstsilo
Marianne Zamecznik – kurator, Trondheim Kunstmuseum
Iselin Shumba – skuespiller og samfunnsdebutant

Amir Asgharnejad vant publikumsprisen

I tillegg til hovedprisen, ble publikum oppfordret oppfordret til å stemme frem sin favoritt. Den med flest stemmer vinner Publikumsprisen på 25 000 kroner. I år gikk prisen til Amir Asgharnejad som vant med et klart flertall – han fikk 441 stemmer av totalt 620.

Amir Asgharnejad vant årets publikumspris med sitt verk God jord, God mor, God far, God søster, God bror, Godfather.

Debuterte i virtuell Kunstsilo-utstilling

Til forskjell fra tidligere var det i år en digital presentasjon av de nominerte kunstnerne fremfor en fysisk utstilling. – Siden museet er på flyttefot, er vi glade for at vi fremdeles har mulighet for å markere kunstnerne på en annerledes og nyskapende måte, sier kurator Hanne Cecilie Gulstad.
 
Årets utgave er nemlig virtuell, hvor publikum får oppleve arbeider av kunstnerne Per Kristian Nygård (43), Amir Asgharnejad (37) og Gunnhilde Høyer (39) kuratert i et gallerirom basert på en av utstillingssalene i Kunstsilo. Kunstnerne er de første som får en følelse av hvordan de nye lokalene til Kunstsilo blir. I tillegg får hver kunstner en digital presentasjon av sin karriere og arbeider på nett, i form av videoportretter og visuell historiefortelling.

Les mer om prisen og se digitale artikler her.
 
– Vi synes det var et spenstig forslag fra Kunstsilo å utvikle årets utstilling virtuelt. Det muliggjør jo at folk fra hele Norge kan besøke utstillingen, når den er tilgjengelig for alle som har en PC. Vi ønsker å løfte frem kunstnere i vår region, og dette er en mulighet for oss å bidra til det på en innovativ måte, sier leder for marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, Trond Skjæveland.

Årets nominerte kunstnere

Amir Asgharnejad – vinner av Publikumsprisen

Asgharnejad har de seneste årene gjort seg bemerket under alter egoet Herr Kunstmaler, hvor han løfter frem sin egen personlige historie med en enorm innlevelse og relevans på en lett og humoristisk måte. Gjennom frie og upretensiøse malerier som spiller opp mot barnebokformatet, har han et originalt og særegent uttrykk som bryter med maleriets konvensjoner. De siste årene har han jobbet med et større maleriprosjekt som han kaller «Den store oppvekstromanen, min kamp». I denne serien setter han sin egen private historie i dialog med tidsaktuelle, popkulturelle og kunsthistoriske referanser. Herr Kunstmaler oppsto etter Asgharnejad havnet i en alvorlig sykkelulykke i 2019, og navnet hinter tilbake i kunsthistorien til kunstneren Bendik Riis som signerte sine malerier med Herr Kunstmaler Bendik Riis.

Amir Asgharnejad er født i 1985 i Teheran, Iran, og oppvokst i Kristiansand. Han har bakgrunn som billedkunstner med utdanning fra Kunstakademiet i Oslo (2011), samt som skuespiller og komiker. Asgharnejad har medvirket i en rekke film- og tv-produksjoner, blant annet i NRKs julekalender Stjernestøv fra 2020, som deltager i Kongen befaler på TVNorge (2021), og som hovedrollen i dramaserien Oslo Zoo på NRK1 (2018). Han har stilt ut ved blant annet Galleri Boa (2022), Arteriet, Kristiansand (2021) og Galleri Golsa, Oslo (2020). I 2023 er han aktuell med separatutstillinger ved Galleri Boa, Oslo og Agder Kunstsenter, Kristiansand.

Gunnhilde Høyer – nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris

Høyer arbeider med maleri, grafikk, tegning og installasjon. De siste årene har hun blitt bemerket for hennes prosessuelle og konseptuelle malerier der hun lar tiden og naturen være medskaper av verket. Papiret nedsenkes i pigmenterte vannbad i selvkonstruerte kar, og i disse «fremkalles» motivet gjennom eksterne faktorer som temperaturforhold, tid og bevegelser karene utsettes for. Resultatet blir dokumentasjon over klimaet og omgivelsene, og gir et nytt og friskt blikk på hvordan et landskapsmaleri kan skapes i dialog med naturen. Utover fremstilling av landskapene blir verkene også en kommentar på klimaet og får oss til å reflektere over de utfordringene vi står ovenfor i fremtiden. 

Gunnhilde Høyer er født i 1983 i Arendal, hvor hun bor og arbeider. Hun har en MFA og BA i Kunstfag fra Kunsthøyskolen i Oslo (2010), og et utvekslingsår fra University of Art and Design Helsinki, School of Visual Culture, Department of Fine Arts (2006-2007). Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Arendal Kunstforening, Arendal (2018), Galleri LNM, Oslo (2015), ARTendal/Bomuldsfabriken, Arendal (2014), og deltatt på gruppeutstillinger ved blant annet Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo (2014, 2021), Jubileumsutstilling, Sørlandets Kunstmuseum (2015) og på Jubileumsutstillingen for Sørlandsutstillingen, Lista (2019). Verkene hennes er innkjøpt av både nasjonale- og internasjonale samlinger. Våren 2022 er hun aktuell med ferdigstillingen av en permanent utendørs skulptur i Tvedestrand og en utendørs prosessuell installasjon på Bomuldsfabriken kunsthall i Arendal.

Per Kristian Nygård – vinner av Sparebanken Sør Kunstnerpris

Per Kristian Nygård er født i 1979, og vokste opp i Arendal. Han har en MFA fra Malmø Kunstakademi (2010). Han har hatt en rekke separatutstillinger blant annet ved Galleri Dropsfabrikken, Trondheim (2021), Vigelandmuseet, Oslo (2021), Blokk Visningsrom, Bergen (2019), Noplace, Oslo (2014) og deltatt på en rekke gruppeutstillinger ved blant annet Hannah Ryggen Triennale 2022, Trondheim (2022), Coast Contemporary, Trondheim (2021), ARoS Triennial THE GARDEN, ARoS, Århus (2017). Nygård bor på Svartlamoen i Trondheim hvor han har vært engasjert i et eksperimentelt selvbyggerprosjekt der fem familier har bygd sine hjem av gjenbruksmaterialer.

Nygård har markert seg i kunstfeltet som en tydelig og konsekvent kunstner. Han arbeider i grensesnittet mellom landskap, arkitektur og billedkunst, og hans arbeider tar ofte form som monumentale og tidkrevende installasjoner. Som når han fylte det kunstnerdrevne galleriet Noplace med en spirende grønn tundra, eller da han skapte en storskala triumfbue lagd av lecasteiner til en utstilling på Vigelandmuseet, eller nylig i utstillingen Tilpasning/nye gardiner ved Galleri Dropsfabrikken i Trondheim hvor han gjenskapte sitt barndomshjem i 1/3 skala. Vanligvis springer arbeidene ut fra en respons på de rommene han skal jobbe i, eller ut fra en historisk kontekst hvor han har vært opptatt av hvordan standardisering har satt sine spor på industrien.

Kontakt

Hanne Cecilie Gulstad
Kurator Kunstsilo
hanne.cecilie.gulstad@kunstsilo.no / +47 976 57 672 

Sunniva Rognmo Thakre
Kommunikasjonsrådgiver Kunstsilo
sunniva.rognmo.thakre@kunstsilo.no / + 47 488 91 232

Trond Skjæveland
Leder for marked og kommunikasjon Sparebanken Sør
trond.skjaeveland@sor.no / +47 404 01 009

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×