Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
Lysshow, pyro og digital kunst. Popstjerner, symfoniorkester, DJ og korister – totalt over 70 musikere på scenen. Ingen kan si at ikke Palmesus Classics bjudar på. I et spektakulært show ble moderne pophits levert til publikum i en helt spesiell innpakning. Og de rundt 700 fremmøtte responderte. Det var party-stemning nesten fra første stund i Kilden.
Etter at KSO og DJ Patski Love hadde åpnet ballet, var Ylva først ut av popartistene i konsertsalen. Deretter kom i tur og orden Ruben, Raylee og Jesper Jenset. Og mens popartistene fremførte sine utvalgte låter sammen med symfoniorkestret, var veggen bak dem et digert lerret for digital kunst.
Mannen bak denne kunsten heter Mike van der Noordt – også kjent som PHONK. Han har tjue års erfaring som kunstner, og står bak en lang rekke installasjoner over hele Europa.
Med nordisk mytologi som utgangspunkt skapte PHONK abstrakte visuelle opplevelser til musikken, og underveis i showet kunne publikum ved hjelp av mobiltelefonene sine se tredimensjonale kunstverk svevende over orkesteret.
Denne teknologien kalles AR, som står for «augmented reality» (utvidet virkelighet), og kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data – for eksempel ved å legge et lag med digitalt innhold oppå et bilde.
– Det er ekstra gøy å kunne gjøre AR i et så storstilt live-arrangement som dette, sier kunstneren selv, som også skapte digital kunst under fjorårets Palmesus Classics.
– Jeg var veldig glad for å bli invitert igjen, for dette er et nydelig konserthus og et kult arrangement. Jeg har gjort mange VJ-jobber for klubber og teater- og dansekompanier i Nederland, så jeg er vant til live-arrangementer. Det er en spennende måte å jobbe på, for ting kan skje underveis. Jeg må hele tiden reagere på øyeblikket og det som skjer på scenen, sier nederlenderen, som tror teknologi vil få en større plass på teater- og konsertscener fremover.
– Det er spennende at vi kan inkorporere ny teknologi, som AR og VR. VR brukes også en del på teater, hvor de på scenen kan samhandle med publikum, slik at de blir mer involvert. Det bygger nye verdener, bryter grenser, og skaper helt nye opplevelser for publikum.
Palmesus Classics arrangeres av Palmesus, Kilden, Kristiansand Symfoniorkester og Kunstsilo og settes i år opp i Kilden for tredje år på rad. Konseptet er at det klassiske skal møte det popkulturelle, og musikk skal møte moderne kunst.
– Vi ønsker å nå ut til flere målgrupper, og vise en side av kunstfeltet som ikke har vært så synlig i Kristiansand – nemlig kombinasjonen av kunst og teknologi. Og vi er opptatt av å knytte brede samarbeid, slik at vi når ut til et bredt publikum, sier Kunstsilos digitale rådgiver, Torill Haugen.
Claus Oliver Pedersen er Palmesus sin produsent for showet, og er enig med Haugen.
– Dette er et kult prosjekt for oss, fordi det er en nyskapende måte å fremstille både kunst og klassisk musikk på. Og det åpner nye dører, sier han.
– Vi synes den kunstmetoden PHONK jobber med er utrolig spennende. Det er i Palmesus sin ånd at ting skal være nyskapende, og uventet, og jeg tror det er en spennende og kul overraskelse for publikum når de ser AR-teknologien i samspill med musikken.
Palmesus Classics arrangeres også lørdag 15. oktober.