Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Omvisning på siloen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Omvisning i Kunstsilo: – Utrolig hva de har fått til

Bak lukkede dører 16.09.2022

Forrige uke hadde Kunstsilo-entreprenør Kruse Smith besøk av ulike aktører som ville lære om hvordan man kan transformere en kornsilo til et toppmoderne bygg – og hvilke utfordringer man møter underveis.

– Kunstsilo er et fantastisk prosjekt, sier arkitekt Ane Dahl. Hun står på øverste plan i det kommende museet, i sitt første møte med bygget.

Dahl representerer arkitektfirmaet Helen & Hard i Stavanger, og jobber selv med silo og transformasjon. Sammen med et titalls andre gjester, deltok hun på Kruse Smiths fagdag i begynnelsen av september.

– Det er kjempeinteressant og spennende å se at noen har greid å ta steget og virkelig transformere en silo i Norge. Vi sitter og regulerer Stavanger Havnesilo, som er Nord-Europas største siloanlegg, og skal nå levere inn en reguleringsplan. Der har vi særlig én stor silo, som er ganske mye større enn denne, som er foreslått transformert til både bolig, kontor, kultur og næring, forteller hun.

Paul Korsberg er fagleder i ingeniørselskapet Prosjektil og arkitekt Ane Dahl fra Helen & Hard i Stavanger, Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Vi er her for å ta lærdom av alt fra romlige kvaliteter til detaljer om hvordan etterisolering og avstiving er gjort. Og det er fascinerende å se hvordan hver silo er unik i sin opprinnelige konstruksjon, og hvordan man kan utnytte det til å skape et unikt bygg, sier hun.

– Gjenbruk er fremtiden

Paul Korsberg er fagleder i ingeniørselskapet Prosjektil, og samarbeider med Helen & Hard med utvikling av reguleringsplanen i Stavanger.

– Vi har tenkt gjenbruk av noen av siloene, og ser på muligheter for hva de kan utvikles til og brukes til. Kunstsilo er et veldig spennende prosjekt i så måte, og det er utrolig hva de har fått til. Det mest interessante er hvor mye de har skåret ut av siloen, og mulighetene det gir til å gjenbruke den til andre formål. Spesielt nede ved inngangspartiet har de skåret ut mye i fasaden. Det blir et sentralt rom, og det er veldig fascinerende å se, sier han, og påpeker at vi vil få se flere gjenbruksprosjekter i fremtiden, på grunn av miljøkrav og byggekostnader.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Det å gjenbruke og skape nye verdier ut av noe som allerede eksisterer – det er fremtiden. Stål- og betongpriser og transportkostnader er høye og det blir mer og mer økonomisk bærekraftig å gjenbruke. I tillegg får man helt unike bygg. Kunstmuseet kunne jo aldri blitt slik hvis det hadde blitt bygget fra bunnen. Det er inspirerende. Og det fins ikke veldig mye erfaring og kompetanse i å bygge om en silo, så Kruse Smith har en unik mulighet til å selge seg inn i Stavanger, sier Korsberg.

Kunstsilo-arkitekt Magnus Wåge var også på plass. Foto: Erling-Slyngstad-Hægeland

– Et mesterstykke

Det er tre år siden byggearbeidet begynte på Odderøya. Silorørene er kuttet i tjue meters høyde, det er laget nytt bæresystem, 3000 tonn betong og stål er revet og de to sidebyggene er påbegynt. I oktober 2023 skal Kunstsilo være innflyttingsklar.

Rådgiver Ingvald Grønningsæter i Kristiansand Eiendom i Kristiansand kommune var en av de besøkende som kunne bevege seg gjennom en oppsatt løype i siloen under fagdagen, og han er imponert over utviklingen på silokaia.

Rådgiver Ingvald Grønningsæter fra Kristiansand kommune. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

– Det er gøy at noen vil hive seg ut på noe som er så krevende, og det blir spektakulært når det er ferdig, sier han, og forteller at representanter fra et storbynettverk med de ti største kommunene i Norge var på en rundtur på siloen i fjor.

– De var veldig imponerte over prosjektet. Over visjonen, tegningene og jobben som er gjort på byggeplassen. Det å forvandle en kornsilo til et kunstmuseum på denne måten er et mesterstykke, sier han.

Regiondirektør i EBA Agder, Hilde Waage, tar bilder under omvisningen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Grønningsæter sammenligner Kunstsilo med ARoS i Århus, og det nye spektakulære museet V&A Dundee i Skottland.

– Dundee er en liten by, men folk kommer langveisfra med museet som reisemål. Sånn bør det også kunne bli med Kunstsilo. Det er som en Michelin-restaurant med mer enn to stjerner, det er et reisemål i seg selv. Museet får et viktig verktøy i dette bygget, med kulisser og omgivelser som er tiltrekkende, og så er jo det å skape innhold det aller viktigste. Og det er jeg trygge på at de klarer. Tangen-samlingen er en flott samling, og et veldig godt utgangspunkt, sier han.

– Viktig referanse

Prosjektleder Pål Le Page, Hartvig Johnsen fra Stærk & Co og anleggsleder Simon Hartveit. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Prosjektleder Pål Le Page hos Kruse Smith er tilfreds med progresjonen på byggeplassen, men forteller at det har vært noen store utfordringer underveis.

– Det startet med at flere tonn med dueskitt måtte fraktes ut av siloen – det var en omfattende oppgave. Og på grunn av pandemien har det vært utfordringer med å få tak i stål – og det er det fortsatt. Vi har forskjøvet litt på tidsplanen, og endret litt på hvor på byggen vi jobber til enhver tid. I tillegg har naturligvis korona gjort at vi har i stor grad måttet jobbe digitalt.

– Hva har dere lært av dette prosjektet?

– Det viktigste vi har lært at man må være forberedt på utfordringer når man transformerer et gammelt bygg til noe nytt. Og du må ha et team som er motivert for å jobbe med utfordringer. For det som er gjort i teorien vil ikke alltid fungere i praksis. Fagarbeidere har jobbet sammen med rådgivere for å finne de beste løsningene, sier han.

Kopier av enkelte verk fra Tangen-samlingen var også satt opp i løypa. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Også Le Page slår fast at det vil bli flere og flere byggeprosjekter hvor man transformerer et gammelt bygg til noe nytt.

– Kanskje noen andre kan dra nytte av våre erfaringer, sier han, mens arkitekt Dahl slår fast at Kunstsilo vil være en viktig referanse fremover.

– Det er eksemplets makt. Det er så viktig at man kan vise hvilke kvaliteter man får i rom man aldri ville funnet på hvis man skulle tegne et nytt bygg. Det er mye å hente i å ta vare på noe som allerede eksisterer, og utvikle det derfra. Da blir det unikt, sier hun.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×