Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
– Det begynner nok å nærme seg hundre, sier anleggsleder Simon Hartveit.
Han snakker om antall omvisninger han har hatt ansvar for i Kunstsilo de siste par årene.
Denne gangen er det Kunstsilos ansatte som skal få se den siste utviklingen i bygget. Allerede i november skal museet overta nøklene, og det gjøres store fremskritt hver eneste uke. På tross av at han har gjort dette utallige ganger før, geleider Hartveit gruppene sine gjennom bygget med stor entusiasme. Og den deles av de besøkende.
– De fleste blir jo begeistret, spesielt når de ser utstillingsrommene og det som skal bli Silosalen. Det er litt ekstra gøy med museets ansatte, for de blir spesielt begeistret siden de skal ha dette som arbeidsplass, sier Hartveit.
Begynnelsen av omvisningen er den samme som sist: På med hjelm, vernesko og vest. Resten av turen er helt annerledes, og gir en helt ny innsikt i hvordan Kunstsilo blir når bygget står ferdig. Kurator Hanne Cecilie Gulstad er et eneste stort smil når hun går gjennom de ulike utstillingsrommene.
– Dette blir kjempebra. Det er veldig gøy å se at rommene begynner å ta form, og det føles mye nærmere åpning når man ser hvor langt de er kommet. Vi jobber jo med åpningsutstillingen nå, og det er veldig stas å komme inn her og visualisere hvordan det vil bli. Utstillingsrommene er gode rom, med bra størrelse, og de er fine å gå gjennom, sier Gulstad.
Konservator Else-Brit Kroneberg jobber for tiden med en doktorgrad ved UiA, men er tilbake på museet når Kunstsilo åpner.
– Det er gøy å se en arbeidsplass i transformasjon, og spennende å se konturene av hvordan utstillingsrommene blir, sier hun.
– Hva ser du etter når du går gjennom siloen?
– Jeg er nysgjerrig på bygget i sin helhet, men begynner jo umiddelbart å tenke på den indre logistikken, så jeg ser mye på heiser, lagringsrom og utstillingsarealene hvor vi skal presentere alle prosjektene. Men så blir man jo også henført av arkitekturen og hvordan selve bygget oppleves. Det er veldig spektakulært.
De museumsansatte tas gjennom de ulike etasjene, og rommene hvor de skal jobbe, spise og ha møtevirksomhet. Etter 40 minutter er omvisningen over for denne gang. Teamleder for vertskap Sara Ousdal har latt seg begeistre.
– Størrelsesforholdene gjør inntrykk. Det er heftig å ta innover seg at det er så høyt under taket. Jeg har gått rundt og tenkt på hvordan vi kan utnytte de ulike rommene best mulig. Alt flyter så godt og ligger til rette for gode publikumsopplevelser, sier hun.
– Hva håper du Kunstsilo skal bli for byen og regionen?
– I tillegg til et museum med høyt nivå på det kunstfaglige, håper jeg at det blir et samlingssenter for alle. Et sted som både unge og eldre trives, sier Ousdal.