Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Fra utdelingen av den nordiske Lumenprisen i 2022.

Lumenprisen 2023: – En eksplosjon i utviklingen av digital kunst de siste par årene

Nye perspektiver 19.04.2023

For fjerde gang deles det ut en egen nordisk Lumenpris for kunstnere som utforsker kunst og teknologi.

Digital kunst og kunstformidling skal gi oss nye og levende kunstopplevelser. Dette vil bli en sentral del av Kunstsilos tilbud, og derfor har museet vært med på å utvikle en egen nordisk Lumenpris.

– De siste par årene har vi sett en eksplosjon i utviklingen av digital kunst –  og i interessen for dette feltet. Det er en god tid å jobbe med digital kunst, sier Jack Addis.

Fra Sophia Ioannou Gjerdings vinnerbidrag i 2022, Homage to_Airway.
Fra Sophia Ioannou Gjerdings vinnerbidrag i 2022, Homage to Airway.

Han er leder for nettverket Lumen Art Projects, som er forkjempere for digital kunst og kunstnere innenfor dette feltet. De står også bak Lumenprisen, som består av totalt tolv ulike kategorier. Prisen gir synlighet og oppmerksomhet til kunstnere som jobber innen dette feltet.

– Målet er å formidle arbeidet til denne typen kunstnere til et bredere publikum rundt om i verden. Den nordiske prisen er nå inne i sitt tredje år og vi har hatt noen fantastiske vinnere og nominerte hittil, sier Addis.

I fjor var det den danske kunstneren Sophia Ioannou Gjerding som mottok den gjeve prisen i London. I år er søknadsfristen 26. mai. Les mer om påmelding her.

Eksterne utstillinger

Fra vinnerbidraget til den nordiske Lumenprisen 2021: Centaur, av Pontus Lidberg og Cecilie Waagner Falkenstrom

The Lumen Prize ble lansert i 2012, og siden da har det digitale kunstlandskapet endret seg betydelig, ikke minst som følge av stor interesse for NFT-kunst. Addis forteller at koronapandemien var et veiskille for kunst og teknologi. Han eksemplifiserer med utstillingen Re:memory med Refik Anadol og Sougwen Chung, som ble gjort i samarbeid med daværende Sørlandets Kunstmuseum. 

– Covid var begynnelsen på en stor endring. Da vi produserte Re:memory på SKMU måtte vi gjøre alt eksternt. Det var spennende og utfordrende for oss, og også for kunstnerne, som gjorde noe slikt for første gang, sier Addis, og påpeker betydningen av utviklingen med blokkjeder og kryptovaluta.

– Ny teknologi ikke vanligvis kommer i kunstverdenen først, den blir utviklet av en annen grunn – gjerne i industrielle sammenhenger. Men denne gangen kom teknologien i hendene på kunstnere først. Samtidig ble det mer interesse for digital kunst fra tradisjonelle kunstinstitusjoner. Og det at store auksjonshus selger denne type kunst har gjort det mulig for en helt ny gruppe kunstnere å blomstre. Vi ser også et helt nytt segment samlere komme inn, som virkelig er interessert i denne nye teknologien. Den gjør det mulig å oppnå en helt annen nærhet til kunstnerne. Den tradisjonelle samler-galleri-kunstner-kjeden trenger egentlig ikke eksistere lenger. Hele prosessen går mye hurtigere og strukturene for å dele kunst betyr at kunstmarkedet må endres og være mer åpent, sier Addis.

Mer interesse fra museer

Fra vinnerbidraget til den nordiske Lumenprisen 2020: Søren Krag, Deux Mille Fleurs/Two Thousand Flowers

Lumen Art Projects har utviklet et globalt nettverk med over 400 kunstnere. Organisasjonen bistår med å kuratere utstillinger, generere nye oppdrag og andre ting de måtte trenge for å utvikle seg profesjonelt. Etter en lang periode med skepsis og manglende kompetanse på området, begynner også flere museer å få øynene opp for det digitale.

– Vi jobber mye med regionale museer, og vi møter nå mye mer interesse for dette feltet. Tidligere var det vanskelig, men i Storbritannia blir det stadig mer vanlig med digital kunst på museer. Det er en forventning om at institusjonene skal tilby dette, ved siden av de eksisterende tradisjonelle samlingene.

Med digital kunst og kunstformidling ønsker Kunstsilo å nå både nye og eksisterende publikumsgrupper. Kompaniskapet med Lumen startet i 2020, og i tillegg til utstillingen Re:memory i 2020, samarbeidet de også om Microworld i 2021.

– Med dette partnerskapet håper vi at det skapes et godt sted for digital kunst i Kristiansand, og også at det oppstår en dialog mellom kunstnere som kommer inn i den nordiske avdelingen og kunstnere fra det globale Lumen-nettverket. Å samarbeide med Kunstsilo og kunne støtte veksten av digital kunst i Kristiansand er spennende, og det er flott å se et museum som tar digital kunst på alvor når de legger planer for det nye bygget sitt, sier Addis.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×