Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Kunstneren Edmund de Waal med Axel Saltos vaser i forgrunn. Foto: Peter Leth-Larsen. © Axel Salto/VISDA

Lanserer internasjonalt utstillingssamarbeid

Nyheter | Tangen-samlingen 20.07.2023

Høsten 2024 vil den verdenskjente keramikeren og forfatteren Edmund de Waal kuratere egen utstilling i Kunstsilo, i samspill med verk av den danske keramikkstjernen Axel Salto. Utstillingen åpner først i Danmark høsten 2023, før den reiser videre til Kunstsilo i 2024, og avsluttes til slutt i England i 2025.   

To keramiske mestere møtes 

Edmund de Waal (f. 1964, Nottingham) er en internasjonalt anerkjent kunstner og forfatter, best kjent for sine storstilte installasjoner av porselenskar. Hans produksjon er ofte en tolkning av hendelser knyttet til et spesifikt sted, hvor porselenets opphav og identitet spiller en sentral rolle. De Waal er også kjent for sine bestselgende bøker, som undersøker hans rike og henrivende familiehistorie. 

Edmund de Waal i hans studio i London. Foto: Tom Jamieson

Axel Salto (1889 – 1961, København) var en radikal og kunnskapsrik skikkelse som krysset grenser mellom ulike disipliner og produserte en ekstraordinær samling keramiske verk. Salto var en sentral del av design- og kunstbevegelsen «Danish Modern» og har oppnådd kultstatus blant designinteresserte, kunstsamlere og museer over hele verden. Selv flere tiår etter sin død fremstår Saltos arbeider som ekstraordinære. 

Edmund de Waal sier: «Axel Salto er en av de største kunstnerne på 1900-tallet. Han skapte en unik samling keramiske verk som fortsetter å fascinere meg. Skulpturene hans synes å være på grensen til det bevegelige: glaseringene er fanget i forandring. Vaser svulmer opp som om de skal briste. Han brydde seg om måten mønstrene endrer kurs, skifter energier, hvordan et dyr blir et menneske, hvordan en mann forvandles til en hjort. Ovid løp kraftfullt gjennom livet hans. Øyeblikket der noe forandret seg, eller var i transformasjon, var øyeblikket hvor poesien oppsto.» 

Playing with Fire består av flere av Saltos keramiske hovedverk fra Tangen-samlingen og samlingene til CLAY Keramikmuseum Danmark. I tillegg vil flere av hans mindre kjente verk bestående av papir, illustrasjoner, skrifter og tekstiler vises. En stor, ny installasjon av de Waal som reflekterer over Saltos varige innflytelse er en sentral del av utstillingen.  

Three vases in budding style, 1958, 1954, 1958. Stoneware. Various glazes. CLAY. The Royal Copenhagen Collection Foto: Ole Akhøj © Axel Salto/VISDA

Samarbeid utenfor Norges landegrenser 

Utstillingen er resultatet av et internasjonalt samarbeid mellom Edmund de Waal, CLAY Keramikmuseum Danmark og The Hepworth Wakefield i West Yorkshire. Utstillingen gjennomføres med økonomisk støtte fra AKO Foundation, UK. Utstillingsdesignet produseres i samarbeid med Hutchison Kivotos Architects, London. 

Ny bok fra Edmund de Waal 

I forbindelse med utstillingen utgis det en rikt illustrert bok som utforsker dialogen mellom de to kunstnerne, publisert av Forlaget PRESS. Boken vil inneholde et bredt spekter av utdrag fra Saltos omfattende skrifter, et intervju med de Waal, samt et nytt essay der de Waal undersøker konseptet metamorfose og sammensmeltingen av leire og ord. 

Playing with Fire: Edmund de Waal and Axel Salto 

CLAY Keramikmuseum Danmark, 8. oktober 2023 – 11. august 2024 

Kunstsilo, september 2024 

The Hepworth Wakefield i West Yorkshire, 2025 

Om Edmund de Waal

f. 1964 i Nottingham. Han bor og arbeider i London. 

Edmund de Waal er en internasjonalt anerkjent kunstner og forfatter, best kjent for sine installasjoner i stor skala av porselenskar, ofte skapt som respons på samlinger, arkiver eller historien til et spesifikt sted. Hans inngrep har blitt utført i forskjellige rom og museer over hele verden, inkludert Musée Nissim de Camondo i Paris, The British Museum i London, The Frick Collection i New York, Canton Scuola Synagogue i Venezia, Schindler House i Los Angeles, Kunsthistorisches Museum i Wien og V&A Museum i London. De Waal er også kjent for sin bestselgende familiebiografi, «Haren med øyne av rav» (2010), og «Den hvite veien» (2015). Hans nyeste bok, «Brev til Camondo» (2021), består av en serie hjemsøkende brev skrevet under pandemien. Han ble tildelt Windham-Campbell-prisen for sakprosa av Yale University i 2015. I 2021 ble han tildelt en CBE for sin innsats innen kunsten. 

Om Axel Salto

f. 1889 i København. d. 1961 i København. 

Axel Salto ble utdannet som maler fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1914. Han var en allsidig kunstner og jobbet også som designer, redaktør og forfatter. I 1917-20 grunnla han det avantgardistiske tidsskriftet Klingen. Hans keramikk-karriere startet på 1920-tallet da han designet porselensvaser og skåler for den danske produsenten B&G. Fra 1929 var han tilknyttet stentøystudioet ved Det Kongelige Danske Porcelainsfabrik. 

Salto hadde mange separatutstillinger i Danmark, Norge, Sverige og Frankrike. Han ble tildelt «Grand Prix» på World Expo i Paris i 1937 og på Milan Triennale i 1951. I 1961 mottok han en gullmedalje på en internasjonal keramikkutstilling ved Musée des Beaux-Arts i Ostende, Belgia. På 1950-tallet spilte hans keramikk og tekstiler en viktig rolle i å fremme dansk design og håndverk, kjent som dansk modernisme, i Nord-Amerika. 

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×