Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
– Et museum er et sted hvor man samler på ting som er fine, sier Nila (6) i klasse 1B ved Landvik skole i Grimstad.
Og det er vel en fin beskrivelse.
Nila og klassen hennes har besøk av musesumspedagog Justine Eikås fra Kunstsilo. Og Justine har med seg fire verk fra Tangen-samlingen. Sammen skal klasse 1B lage et eventyr med utgangspunkt i bildene.
– Når små barn er på besøk på museet ser vi at de bruker mye tid på å fantasere og fabulere. Uansett om vi viser dem figurativ eller abstrakt kunst, lager de seg eventyr og historier. Ofte har vi et opplegg med tanke på et kunstfaglig utbytte, men tanken med dette prosjektet er å ta utgangspunkt i barnas opplevelse og bygge hele opplegget rundt en fabulerings-lek, sier hun.
Prosjektet er en del av fylkeskommunens DKS, og i dette semesteret er det skoler i Vennesla og Grimstad som får oppleve visuell kunst. Totalt besøker Justine 900 skolebarn i løpet av høsten.
Verkene hun har med seg, som riktignok er kopier, er av Per Bak Jensen, Anna-Eva Bergman og Elina Brotherus.
– Motivene er åpne, mystiske og mulig å fabulere rundt. Det er noe eventyr-aktig ved dem, påpeker Justine.
Klasse 1B bestemmer at Supermann skal være helt i eventyret deres. Og om han er kjent fra før, så er skurken en ganske original skapning ved navn Maling. Alle bidrar til historien, og gjennom en handling som strekker seg over tusenvis av år – og som inneholder mye bæsj og tiss, står Supermann igjen som seierherre når eventyret er ute. Dermed vinner han alt godteriet han ønsker seg, og dessuten en ny, valgfri superkraft.
Lærer Karin Helene Nordberg er godt fornøyd med økten.
– Det er fantastisk at profesjonelle kan komme hit og gå i dybden på ting med elevene. Det bryter opp skoledagen og gir variasjon. Barna får kulturelle inntrykk og muligheten til å fabulere og slippe seg løs. Vi trenger virkelig DKS, med litteratur, kunst og forestillinger. Det er ikke alle elevene som får tilgang til det ellers, sier hun.
Etter å ha presentert Tangen-verkene for hundrevis av barn, kan Justine slå fast at man skal lete lenge etter et mer åpent publikum.
– Barn er filosofer av natur. Det man gjerne ønsker med eldre barn er at de skal ha fokus på egne opplevelser og stole på seg selv i møtet med kunst. Det får man gratis med de yngste, fordi de er så ufiltrert. Og jeg tror de synes det er gøy, for det er så lite voksenstyrt. Jeg tar det de sier på ramme alvor, og gjør deres observasjoner til en fortelling. Det mest interessante jeg har lært er at det er de energiske, litt viltre guttene som skinner mest i denne settingen. Det er ofte de som tar eventyret fremover. Når vi har verksteder på museet er det de stille, rolige jentene som gjerne får mest utbytte. Her har vi snublet over en teknikk som gjør at vi når guttene som har litt mark i rumpa og masse energi. Det er veldig spennende, sier hun.
Kunstsilo skal som kjent inneholde noe for alle når museet åpner i 2024. Barn og unge er høyt prioritert i så måte, og Justine brenner for å formidle kunst til de yngste.
– Man vet at kunst og kultur er med på øke levestandarden vår. Vi får det bedre når vi er omgitt av kultur. Men kunst og barn er et område det tidligere har vært lite fokus på. DKS er en super plattform fordi det når så bredt. Man treffer alle barn, ikke bare de som har foreldre som tar dem med på museum. Det å ta med Tangen-samlingen rundt på skoler er veldig givende, og jeg tror det gir barna påfyll i skolehverdagen. Kunstsilo ønsker jo å ta kunsten ut til folket, og det gjelder i høyeste grad også barn og unge.