Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
– Det vi ønsker er at musikk skal åpne døra til gode kunstopplevelser – og at visuell kunst skal åpne døra til gode musikkopplevelser, sier digital rådgiver ved Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo, Torill Haugen, om prosjektet KunstSert.
Konseptet er spennende for mange som er glad i kultur: Kunst og musikk forenes til ett utrykk på samme scene, slik vi så under Palmesus Classics i høst.
Tidligere denne uka ble det klart at Kilden og Kunstsilo har inngått en strategisk samarbeidsavtale, som blant annet innbefatter digitalisering. KunstSert er et av de mange prosjektene Kunstsilo og Kilden skal gå sammen om den nærmeste tiden.
Både Kilden og Sørlandets Kunstmuseum har satset mye på digital transformasjon de siste årene. Kunstmuseet har utviklet en egen digitaliseringsmetode for kunst, og Kilden jobber systematisk med utvikling av nye digitale produksjoner. Sammen gjennomførte de i fjor en testproduksjon for VR (virtuell virkelighet), som kombinerte symfonisk musikk og billedkunst.
– Vi testet ut om vi kunne jobbe på tvers kunstnerisk, og koble en digital formidling av et kunstverk med en digital formidling av et musikkstykke. Responsen fra publikum var spennende, og det la grunnlaget for at vi kunne gå litt videre i å utforske hvordan det kan fungere hvis vi slipper hverandres publikum inn i våre ulike sfærer, forklarer Haugen.
Etter initiativ fra Kilden videreføres nå konseptet for scenen, og planen er at KunstSert er et langsiktig prosjekt som skal gå over flere år.
– Det er et tredelt prosjekt. Først skal vi lage en produksjon som vil bli vist i konsertsalen i Kilden i 2023. Deretter skal vi lage en reproduksjon til Kunstsilo året etter, hvor fokus i større grad være på kunstdelen. Tredje steg blir etter planen å summere dette i en digital produksjon som kan oppleves av publikum online, forteller Haugen.
Kilden har et ønske om å jobbe mer tverrkunstnerisk i fremtiden, og det samme gjelder naturligvis museet som flytter inn i Kunstsilo i 2024.
– Vi vil utforske hvordan ulike kunstuttrykk kan påvirke hverandre, og prøve å skape noe nytt. Når vi jobber med utstillinger på museet nå, så bruker vi bant annet musikk når vi viser frem kunst. Det ligger i strategien vår at vi skal utvikle formidlingen, sier Haugen.
Et tverrkunstnerisk samarbeid mellom Kilden og Kunstsilo blir også naturlig når de to institusjonene blir naboer på Odderøya.
– Vi er selvsagt veldig interessert i å ha et tett og nært samarbeid med Kilden, siden vi skal stå skulder ved skulder på kaia. Vi skal bli naboer om et par år, men vi har allerede satt i gang gode prosesser. Vi ser at publikum blir mer digitale, og vi blir nødt til å tilpasse oss til det. Derfor er dette et veldig spennende prosjekt. Jeg føler at vi er privilegerte som er i denne posisjonen. Vi får et fantastisk kulturkvartal på Odderøya, sier Haugen.
Kildens administrerende direktør, Harald Furre, slår fast at Kilden har som mål å bli kjent for unike produksjoner på tvers av kunstformer.
– Med vår nye nabo, Kunstsilo, ligger alt til rette både for å utvikle nye kunstuttrykk og å nå ut til et enda større publikum. sier han.