Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Fra venstre: Kunstsilos Hanne Cecilie Gulstad, Amir Asgharnejad, Per Kristian Nygård og Gunnhilde Høyer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Kunstnersamtale på Teateret: Kristiansand må sørge for rekruttering

Nyheter 17.11.2022

Kristiansand har et varmt kunstmiljø, sier Gunnhilde Høyer. Men byen må legge til rette for rekruttering, sier Per Kristian Nygård. Sammen med Amir Asgharnejad er de nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris 2022.

Sparebanken Sør Kunstnerpris deles ut for niende gang torsdag kl. 18, og er på 150.000 kroner. Som et lite vorspiel dagen før dagen, kunne vi møte de nominerte i samtale med Kunstsilo-kurator Hanne Cecilie Gulstad på Teateret.

De tre som kan stikke av med prisen er Gunnhilde Høyer, Amir Asgharnejad og Per Kristian Nygård. De arbeider blant annet med maleri, skulptur og installasjoner.

Klikk her for å se kunstnerportretter av de nominerte. Her kan du også oppleve verk fra de tre i et virtuelt rom som visualiserer et gallerirom i 4. etasje i Kunstsilo.

Alle tre er oppvokst i regionen, og har nå bosatt seg i henholdsvis Arendal, Oslo og Trondheim. Mot slutten av samtalen ble det diskutert hva Kristiansand kan gjøre for å holde på unge talentene.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

– Jeg synes Kristiansand har et varmt kunstmiljø, og det er gode tilskuddsordninger her. Så mer av det, mer av ting som stimulerer kunsten i området og får folk utenfra til å flytte hit, som stipender og forskjellige produksjonslokaler, sa Høyer.

– Floskelen er at i Oslo er det et rotterace, man må kjempe om alt. Det er bra å komme seg vekk fra det. Kristiansand må heller bli mer som det allerede er. Og det er utrolig mange kunstnere som kommer fra Kristiansand. Så lag en skole, en Kristiansand Kunstskole, som kan holde dem her. Det hadde vært kult, supplerte Asgharnejad.

Per Kristian Nygård påpeker at det er et vanlig problem at mindre byer ikke har kapasitet til å fange opp fremadstormende talenter.

– Ofte ender de opp med å dra til en større by. Kristiansand må sørge for rekruttering, og det kan man blant annet få til gjennom etableringsatelierer og etableringsstipend – det finnes mange gode velutprøvde løsninger som gjør at man kan få kunstnere til å vurdere å etablere seg. Hvis man ikke har en jevn rekruttering, får man et veldig gap mellom generasjonene. Det er også viktig at kommunen er sitt ansvar bevisst og stiller eiendom til rådighet for kultur- og kulturproduksjon, for kunsten har ikke råd i kampen om eiendom som investeringsobjekter, sier han i etterkant av arrangementet.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hva slags ønsker og forventninger har så den prisnominerte trioen til det kommende museet på Odderøya?

– Jeg håper der blir veldig fine lokaler, og et sted hvor jeg vil få mange gode, nye kunstopplevelser. Så håper jeg det kunstfaglige får dominere på alle plan, sier Høyer.

Per Kristian Nygård sier han håper Kunstsilo vil bli et sted som «tar verden til Kristiansand», mens Amir Asgharnejad sier det slik:

– Jeg håper det blir et pulserende utstillingssted, og at våre verk henger i den virtuelle fjerdeetasjen for alltid.

Sparebanken Sør Kunstnerpris deles ut hvert andre år i samarbeid med Kunstsilo. Prisen på 150 000 kroner tildeles en ung utøvende kunstner som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfeltet. De tre siste vinnerne av prisen er Johanne Hestvold, Sigve Knutson og Marte Gunnufsen.

– Prisen er en av de største kunstprisene i Norge og den vil kunne bety at vinneren får tid til å konsentrere seg mer om kunsten sin. Kanskje kan man slippe å ha en annen jobb ved siden av i en periode, kanskje kan man bruke midlene til å jobbe med materialer man ikke har jobbet med tidligere. Den åpner rett og slett for nye muligheter, sier Gulstad.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×