Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
Det nærmer seg åpningen av Kunstsilo, og kunstnerisk direktør, Trude Gomnæs Ugelstad, bruker tiden til å forberede museets utstillinger. Målet er å skape kunstopplevelser så mektige at de gir publikumsrekord, og et innhold som både hardcore kunstelskere og alle som vanligvis ikke oppsøke museer og gallerier vil ønske å få med seg. Barn og unge er en spesielt viktig målgruppe.
Skrevne oppgaver byttes ut med tekstur, farger, form og rom. I stedet for to streker under svaret, skal barna få eksperimentere, tenke høyt, tolke og stille spørsmål.
– Store kunstopplevelser i barndommen kan følge oss resten av livet og gi oss en utvidet forståelse av samfunnet vi er en del av. I Kunstsilo skal barna få se kunst på nye måter. Det er musikk, verksteder, lek, kreativitet og nye måter å tilnærme seg livet på, sier Trude.
Innovativ interaksjonsteknologi skal også bidra til å bygge bro mellom museet og unge mennesker.
– Store deler av livet til unge dreier seg rundt teknologi som mobil, VR, AR, beacons og slike ting. Ved å omfavne slike verktøy i utstillingene, kan vi lage sømløse og sterke opplevelser som speiler livet de faktisk lever. Veldig mange av de større barna vil ha mobil med seg, og det er naturlig å se på mulighetene for å ta den i bruk i utstillingene. Når det er sagt skal vi også legge til rette for at unge skal oppleve hvordan det er å vandre gjennom en utstilling, uforstyrret av teknologi og distraksjoner utenfra. Også det kan være en verdifull opplevelse for mange, forteller hun.
Å formidle kunst til barn og unge er en spennende utfordring og en videreføring av arbeidet som gjøres i dag. Museet utvikler spennende prosjekter med ulike aktiviteter for og med unge.
– I dag tar museet imot barnehagebarn, skoleelever og studenter på 70 trange kvadrat. Når Kunstsilo åpner dørene kan de boltre seg i tre etasjer fullspekket med nye måter å betrakte verden på, kunst å undre seg over, bli klokere av, og kanskje også provosert og irritert av. Det blir fantastisk! sier Trude.
– Samfunnet trenger oppfinnsomme og initiativrike innbyggere, og det er ikke sikkert at enda flere matematikk- og norsktimer er det eneste som skal til. Kunstfagene stimulerer de kreative evnene våre, men kreativitet er også en ferdighet som må oppdages, utvikles og ivaretas. Den krever konsentrasjon, utholdenhet og evnen til å resonere og tenke fritt. Dette skal Kunstsilo bidra til.
Kunstsilo oppføres i samme område som den nye Kulturskolen. Bygget skal romme et kommunalt undervisningstilbud innen musikk, teater og visuell kunst.
– Nærheten geografisk gjør at de mer enn 96000 årlige besøkende hos Kulturskolen vil komme enda nærmere kunsten. Å ha Kulturskolen så nært sørger også for å gjøre området levende og jeg er helt sikker på at de har mye å tilføre Kunstsilo og vice versa, avslutter Trude.