Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Martin Whatson jobber med sitt kunstverk på den gamle betongen fra kornsiloen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Gjør biter av siloen om til kunstverk

Nye perspektiver 23.09.2022

Over 1300 barn har prøvd seg som kunstnere og laget verk som skal stilles ut og selges på Christiansholm festning i regi av Blå Kors. Samtidig blir en del av siloen som er dekorert av kunstnerne Martin Whatson og Hama Woods auksjonert bort.

I oktober kan du skaffe deg et eksklusivt stykke av kornsiloen som ble reist på Odderøya i 1935, og som snart er ferdig ombygd til Kunstsilo. Av de 1300 barnekunstverkene som stilles ut på Festningen 15. og 16. oktober, er 150 av dem dekorerte biter av den originale siloen. I tillegg har Blå Kors invitert Martin Whatson og Hama Woods til å dekorere en større betongdel donert av Kunstsilo, som er 3,8 meter bred, 2 meter høy og veier flere tonn. Dette verket auksjoneres bort til høystbydende.

Utstillingen arrangeres av Blå Kors.

– Det ligger mange lag historie i disse verkene. Betongbitene barna dekorerer på er skapt i 1935, og de elementene er unike, for betongen på Silokaia er borte nå. Det som er igjen, er det som er en del av Kunstsilo. Det blir veldig spennende å se hvordan dette blir i møte med barnas kreative evner, sier Eldbjørg Dahl, som er kommersiell direktør ved Kunstsilo.

Whatson og Woods foran sistnevntes leopard-motiv som her fortsatt er under arbeid. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lekenhet

Gatekunstnerne Martin Whatson og Hama Woods har på oppdrag av Blå Kors dekorert hver sin side av betongveggen som Kunstsilo har donert til prosjektet, og som nå skal auksjoneres bort. Utstillingen heter «Soria Moria – hvis jeg var konge eller dronning», og Whatson har tatt utgangspunkt i dette når han har laget sitt motiv.

– Kronhjorten er et majestetisk dyr, og jeg synes motivet passet godt inn i denne utstillingen. Og så er siloelementet en del av en interessant historie i Kristiansand. Derfor ville jeg beholde noe av bakgrunnen, hvor alt fra maling og armeringsjern til vær og vind har satt sitt preg på betongen. Ved å beholde det, og gi motivet litt luft rundt, får vi også med litt av historien som elementet er en del av, forklarer Whatson.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Den populære kunstneren er også opptatt av fargebruk og lekenhet i sitt arbeid.

– Når barn tegner bruker de mye farger. Jeg liker den estetikken, og synes det er viktig å beholde lekenheten man har fra man er barn, sier Whatson. Han er kjent som en nyskapende og produktiv street art-kunstner, og har også fått et internasjonalt publikum. Tidligere denne måneden åpnet han sin første soloutstilling i Tokyo.

Kanskje er noen av de 1300 barna også talentfulle kunstnerspirer, men det er ikke det viktigste i dette prosjektet. Whatson sier han er ivrig tilhenger av Blå Kors sitt arbeid for unge, og spesielt tiltak som oppfordrer barn til å være kreative

– I barnehagen får barna gjerne tegne akkurat det de føler for, men på et tidspunkt går det over til at man skal tegne «riktig» og at det skal være «fint». Det er litt synd, for det setter begrensninger. Dette er et prosjekt hvor barna får frie tøyler til å være kreative og utfolde seg, og det er veldig positivt, sier kunstneren.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Ekstra sårbare

Ronnie Jacobsen i Blå Kors sier at organisasjonen med dette prosjektet ønsker å skape noe positivt i en krevende tid.

– Bakgrunnen er at mange barnefamilier har hatt det ekstra sårbart den siste tiden, i lys av pandemien, krigen i Ukraina, dyr strøm og høye matpriser. Mange barn har strevd med skoletilpasning og mange har utfordringer knyttet til angst og uro. Vi hadde lyst til å gjøre noe positivt for barn i alderen 6 til 12 år, og dette prosjektet handler om å skape positive opplevelser og en følelse av mestring og mening, sier Jacobsen. Han forteller at Blå Kors årlig berører 70.000 mennesker i Kristiansand-regionen gjennom aktiviteter og øvrig arbeid.

– En sentral del av vårt arbeid handler om å skape arenaer og aktiviteter for å forebygge utenforskap blant barn. Vi har fem ulike virksomheter som jobber primært med dette, sier Jacobsen.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Eldbjørg Dahl slår fast at Kunstsilo ønsker å bidra til dette arbeidet.

– Blå Kors er en veldig viktig organisasjon for mange mennesker i Kristiansand-regionen. De gjør et betydningsfullt  arbeid for både barn og voksne, og vi ønsker å være med og løfte dette frem. Vi har samarbeidet med dem i mange år, men å bidra aktivt i et konkret prosjekt er nytt for oss. Det er veldig spennende og givende på alle måter, sier hun.

Prosjektet er en del av Kunstsilos helhetlige satsing på barn og unge, og dessuten ambisjonen om å jobbe tverrfaglig sammen med andre aktører.

– Her samarbeider vi både med Kilden, Knuden (Kristiansand kulturskole), Steinerskolen og Blå Kors. Knuden har fått 100 biter av den opprinnelige kornsiloen, som gjøres om til 100 kunstverk, mens Steinerskolen har fått cirka 50, som deres elever gjør sine uttrykk på. Denne typen samarbeid vil være sentralt i arbeidet Kunstsilo gjør fremover, konstaterer Dahl.

Mange henvendelser

Totalt er verk fra over 1300 barn påmeldt til salgsutstillingen i Christiansholm festning 15. og 16. oktober. Auksjonen av kunstverket til Whatson og Woods pågår frem til 16. oktober klokka 17. Inntektene går uavkortet til Blå Kors sitt arbeid for barn og unge.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

– Vi har allerede fått mange henvendelser og bud, så interessen er stor. Det blir veldig spennende å se hvor dette eksklusive kunstverket ender opp, sier Jacobsen.

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×