Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Tiåringene Bergliot Marie Tenningen og Sigrid Ollmar ved Knuden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

– Det er egentlig ikke noe spesielt, men det ligner litt på en elefant

Nyheter 25.10.2022

På Knuden kan du nå se en utstilling av skulpturer som er laget av betongbiter fra siloen. Over 100 barn har vært involvert i prosjektet.

– Dette er et veldig gøy prosjekt, konstaterer 10 år gamle Sigrid Ollmar selvsikkert, som om hun har blitt intervjuet regelmessig gjennom et helt liv.

Sigrid er elev ved Knuden, og har laget en skulptur av en betongbit fra den originale kornsiloen på Odderøya. Den er nå stilt ut sammen med over 100 andre på Knuden. Barnekunstverkene var forrige helg en del av Blå kors-utstillingen «Soria Moria – hvis jeg var konge eller dronning», på Festningen i Kristiansand. Nå er de altså «hjemme» på kulturskolen, i deres flotte nye lokaler på Odderøya.

Bergliot og Sigrid og viser frem arbeidene sine. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

– Vi har tatt noen steiner fra den nye kunstsiloen som holder på å bli bygd, og så har vi tatt byggskum rundt steinen, og så har vi malt. Det skal liksom være kontraster og sånn, så det er masse farger og klumper som ikke betyr noe særlig, forteller Sigrid.

– Hva synes du om å male på disse gamle bitene av siloen?

– Ganske gøy. Museum er gøy fordi det er masse prosjekter der, sier hun.

Knudens åpningsuke er en fest både for å feire kulturskolens 60-års jubileum, og åpningen av det nye bygget på silokaia. Sigrid er elev på visuell kunst, hvor hun blant annet lærer å lage skulpturer, grafikk, tegning og digital kunst. Det samme er jevnaldrende Bergliot Marie Tenningen.

– Det er egentlig ikke noe spesielt, men det ligner litt på en elefant. I hvert fall fra den ene siden, forteller Bergliot om skulpturen hun har laget. Hun forteller at hun er glad i kunst fordi hun synes det er gøy å lage ting. Det tror hun at hun vil fortsette med lenge. Og Bergliot har full kontroll på det mest essensielle med nabobygget som snart skal bli Kunstsilo.

– Før hadde siloen korn, og nå skal det bli kunstmuseum. Et sted hvor de har kunst og fine ting, sier hun.

Fagleder Lene Dalgård og lærer Susanne Quist. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Elevenes lærer, Susanne Quist, slår fast at barna har hatt mye moro med skulpturene.

– De syntes det var veldig gøy da vi holdt på med byggskummet. Det var spennende hvordan materialet oppførte seg, hvordan det este ut og forandret seg. Og så fikk de jobbe med nonfigurativ kunst, og det syntes de var litt vanskelig i begynnelsen. Men det tok ikke lang tid før de var i gang med å male. Så har vi snakket om det å lage kunst ut av materiale som har en historie fra før, og at det er nesten som kunsten vokser ut av den gamle kornsiloen, sier hun.

Fra utstillingen på Knuden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Lene Dalgård er fagleder for visuell kunst og synes det er fantastisk å endelig få åpnet det nye Knuden-bygget.

– Nå er det mye på én gang med innflytting og utstilling og aktiviteter i alle bauger og kanter. Men det er utrolig når elevene kommer og inn døra og sier «wow». Vi har nå fått tre verksteder som ligger sammen, og det er litt annerledes for oss. Vi er vant til at lærerne jobber alene og er veldig for seg selv. Nå er det blitt et miljø her, og det er veldig positivt. Samarbeidet går av seg selv sier hun.

Fra utstillingen på Knuden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Samarbeid blir også et nøkkelord når Kunstsilo står ferdig om ikke så lenge.

– Vi er opptatt av at elevene får lære både kunsthistorie og samtidskunst, og la seg inspirere av ulike kunstnere. Vi utfordrer dem, og prøver å utvide horisontene deres. Da er det fantastisk med en sånn inspirasjonskilde rett ved siden av oss. Det gjør det mye enklere for oss å jobbe med museet, på en helt annen måte enn tidligere. Vi kommer til å bruke dem masse, sier Dalgård.

Fra utstillingen på Knuden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×