Kunstsilo støtter ikke din nettleser

Du bruker en nettleser som ikke støttes lenger på web. Last ned en av disse:

Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!

Kunstsilo: Kruse Smith - Betongen rives for å gjøre plass til Silosalen i Kristiansand sitt nye museum på Odderøya. Her skal Tangen-samlingen og samlingen til Sørlandets Kunstmuseum flytte inn.
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Denne maskinen skal rive 3000 tonn med betong fra siloen

Bak lukkede dører 08.04.2022

Etter en måned med saging inne i siloen, har en diger betongknuser gått løs på bygget. Om to måneder vil det være mulig å gå inn i rommet som skal bli Silosalen.

Det er heftige krefter i sving på byggeplassen. En 50 tonns rivemaskin med en rekkevidde på 22 meter er denne uken blitt tatt i bruk på siloen.

Årsaken er at siloen skal hules ut under 20 meters høyde. Når denne rivingen er ferdig, vil man kunne gå inn og se konturene av det som skal bli Silosalen. I dette rommet vil de gjenstående sylindrene «henge» fra taket.

– Dette er en uvanlig jobb, siden vi arbeider under en eksisterende konstruksjon. Vi må ta hensyn til omliggende struktur, både over og på begge sidene. Det er møysommelig arbeid og trangt å manøvrere, og det er tidkrevende, forteller Inge Nedrebø. 

Han er anleggsleder for AF Gruppen, som utfører rivingen.

AF Gruppen er et av Norges største entreprenørselskaper, men også for dem er arbeidet på siloen litt utenom det vanlige.

– Det er en spesiell jobb for oss. Det er veldig artig å få være med på å bidra på et bygg som er så profilert og så mye omtalt, sier Nedrebø.

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Mye arbeid er blitt gjort for å forberede bygget på denne prosessen. Kruse Smith har laget et nytt bæresystem som holder konstruksjonen oppe. De har støpt ny betong og lagt nye fundamenter, og i tillegg har to arbeidslag revet med store betongsager inne i siloen den siste måneden .

– Alt som skal fjernes inne har vi løsnet fra sidene og toppen, slik at det er frittstående. Det henger ikke fast i bygget lenger. Så nå kommer AF Gruppen inn med sin maskin og tygger bort det som befinner seg inne. Alt dette henger jo sammen, så det må pulveriseres og graves ut med maskinen, forteller Kruse Smiths anleggsleder Simon Hartveit.

Med rett redskap kan rivemaskinen knuse betong opp i 60-70 centimeters tykkelse. Totalt er det nærmere 3000 tonn betong som skal rives på siloen. Dette vil ta cirka to måneder.

– Når rivingen er ferdig vil siloen være helt renset og åpen i det som skal bli Silosalen. Da er rehabiliteringsfasen, altså det å preppe bygget, ferdig. Da gjenstår nybyggene. Vi har begynt på sidebygget som skal ligge mot kulturskolen – der vil vi forhåpentligvis ha støpet gulvet før påske, og frem mot sommeren begynner vi å reise det andre sidebygget også. Da vil folk virkelig se at det skjer noe her, sier Hartveit.

Inge Nedrebø (t.v.) er anleggsleder for AF Gruppen. Anleggsleder for Kruse Smith, Simon Hartveit, med ryggen til. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

More from Kunstsilo

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×