Etter over 20 år med inspirerende, moderne og vakre utstillinger har Sørlandets Kunstmuseum nå stengt dørene og skiftet navn til Kunstsilo. Nettsiden skmu.no legges ned, og kunstsilo.no er vårt nye nettsted. Innspurten mot Kunstsilo har begynt!
Under pandemien ble det en generell forverring i nordmenns psykiske helse. Mest av alt skjøt statistikken rundt spiseforstyrrelser i været. En av de som har erfaring med denne lidelsen, er 21 år gamle Joacim Øien .
Han hadde spiseforstyrrelser i flere år fra 14-årsalderen, og under debatten «Psykisk filter» i Arendalsuka fortalte han sin historie.
– Jeg ble opptatt av å bygge muskler og se bra ut. Grunnen til det var at jeg følte meg tynn og liten på ungdomskolen. De andre vokste, mens jeg hang litt igjen. Jeg følte at jeg måtte gjøre noe med det, så jeg begynte å trene mye og spise mindre. Jeg fortsatte med det helt til jeg ble syk, og forsto til slutt at jeg hadde en spiseforstyrrelse, sa Øien, og fortalte at sykdommen til slutt tok over livet hans. Han ble lagt inn på ungdomspsykiatrisk avdeling på sykehus, og ble stadig verre – helt til han fikk tilstrekkelig hjelp. I dag er han frisk.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle kunne sitte her og snakke om dette, være frisk og leve det livet jeg ønsker å leve, sa han under debatten, til applaus fra et betydelig publikum på Torvscenen i Arendal.
Se hele debatten på vår YouTube-kanal
Tidligere kommunepsykolog i Farsund, Maria Abrahamsen, startet nettprofilen Psykt deg under pandemien, og har i løpet av to år opparbeidet seg 100.000 følgere på Tiktok og Instagram. Hun fortalte under debatten at bildefiltre på sosiale medier har skapt en avstand mellom den man er og den man utgir seg for å være – noe som gjør at mange unge kjenner på en tilkortkommenhet.
Psykologspesialist ved DPS Strømme, Kenneth Lindberg, slo fast at utviklingen i antall ungdommer med spiseforstyrrelser er sjokkerende.
– Vi hadde ikke trodd at det var spiseforstyrrelser som skulle øke så mye under pandemien. Men den eneste pandemi-effekten vi ser på henvisningsmengden, er spiseforstyrrelser. Og vi har en ungdomsklinikk som er fylt opp utelukkende av unge med spiseforstyrrelser, fortalte han, og påpekte at det er en vanskelig sykdom å behandle.
– Dette er lidelse som balanserer mellom liv og død, og ikke den typen som psykologer er vant til. De er vant til depresjon og folk som kanskje ønsker å ta livet av seg, men med spiseforstyrrelser tar man langsomt livet av seg ved å la være å spise. Det er utfordrende å behandle og det er dessverre sånn at det er vanskelig å overtale nye terapeuter til å ta den utdanningen og bli eksperter på det, sa han.
Debatten i Arendal ble arrangert av Kunstsilo, og et av spørsmålene som ble stilt var hvordan kunst og kultur kan bidra til å forebygge psykiske lidelser.
Psykiater og forfatter Finn Skårderud mener kunst blant annet kan bidra til å avmystifisere lidelser, vise det sårbare i alle mennesker, skape gode opplevelser og gi folk mulighet til å uttrykke seg.
– Det fins mye dokumentasjon på at kunst og kultur bidrar positivt til vår psykiske helse. Verdens helseorganisasjon produserte i 2019 en samling av 3000 vitenskapelige studier om helsenytten av kultur, forteller han i etterkant av debatten.
– God kunst er drevet av en drift til å finne ut av noe. Den er stort sett laget av nysgjerrige mennesker som er kompetente til å gi et språk til noe. Kanskje de klarer å formulere noe man kan kjenne seg igjen i. Tenk på Munch, hvorfor er han så stor? Fordi folk kjenner igjen angsten, de kjenner igjen sorgen, de kjenner igjen sinnet, det er drevet av nysgjerrighet. Derfor er museet en god møteplass, sier han.
Kunstsilo-direktør Reidar Fuglestad jobber mye med å inkludere barn og unge i det nye museet. Han fulgte debatten med stor interesse.
– Det er verdifullt å få innsikt fra ekspertisen og noen som erfart dette på kroppen. Det kan bidra til å få dette opp på et nivå som gjør at det blir sett politisk, sier han.
– For oss er dette et veldig spennende tema. Vi har ekstra fokus på å sette barn og unge på agendaen, og gjør flere prosjekter som forbereder oss til å kunne være et sted hvor barn og unge skal kunne ytre seg og hvor de skal kunne henge – og hvor de kan oppleve kunst. Men først og fremst ønsker vi å skape et sted hvor de kan føle seg trygge, forteller Kunstsilo-sjefen.